U selu Zalazje obilježena 31. godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika

Vijesti 12. jul 202319:58 0 komentara

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović povodom sinoćnjeg koncerta u pravoslavnoj crkvi u Srebrenici, na dan dženaze za žrtve genocida, poručio je da očekuje da se najodgovorniji ljudi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi jasno ograde od ovog i drugih slučajeva javnog promovisanja mržnje. Dan nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje obilježena je 31 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Od tog 12. jula 1992. godine za Milanku Vasiljević, kaže ona, svijet je postao prazan, a život besmislen. Ubijen joj je muž u srebreničkom selu Zalazje. Tu je da mu oda počast, zapali svijeću i sjeti se sretnih prijeratnih dana.

”Bio je ranjen i u kući je bio, ostao u kući toj, po saznanjima da je ta kuća zapaljena na Zalajzu… tada mu se gubi svaki trag, nakon 15-20 godina pronađeni su njegovi posmrtni ostaci”, kaže Milanka Vasiljević.

Tada su ubijena i braća Radivoja Zekića. Posmrtni ostaci jednog od njih nisu pronađeni.

”Neki su nađeni neki nisu, Zekić Goran što je bio poslanik on je prvi pogino. Pobijeni su svi u napadima na srpska sela, za praznik”, dodaje Radivoje Zekić.

Deset osoba koje su zarobljene tada i dalje se vode kao nestali. Porodice, komšije, odale su im počast. U selu Zalazje kod Srebrenice služen je parastos.

”Frustracije koje porodice srpskih žrtava osjećaju bila bi manja ako bismo vidjeli makar nekoliko pravičnih procesa kada bi oni koji su činili zločine bili osuđeni”, kaže načelnik Opštine Bratunac Lazar Prodanović.

Uoči obilježavanja stradanja srba i Petrovdana, a samo nekoliko sati nakon komemoracije i dženaze ubijenim bošnjacima u Genocidu u Srebrenici, centrom ovog grada orila se pjesma: “Veseli se srpski rode, do slobode”. Danas u Srebrenici tišina, ali reakcije se nižu.

”Zamislite da kopate svoje dijete i imate komšiju koji pusti muziku poslije dženaze ili sahrane. To vam prvi komšija radi. Umjesto da kaže ”ok, ne pričam sa komšijom ali neću puštati taj dan”. Sama pjesma je veselje, radost”, kaže Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka Vijeća naroda RS-a.

”Pjesma veseli se srpski rode… jel se spominje negdje Srebrenica jel se spominju Potočari? Ne. To je pjesma o Kosovu. To je pjesma koja ne vrijeđa nikako. Mi ovdje želimo mir, ja ovdje želim mir”, rekao je Branimir Kojić, Organizacija poginulih boraca i nestalih civila RS-a.

U tom miru, porodice ubijenih su konstantno nemirne. Teret prošlosti, nesuočavanje sa istinom kao i neprocesuiranje zločina pravi, kažu Srebreničani, nevidljive zidove koji ubijaju ovaj grad po drugi put.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!