U Srbiji predstavljen dosije o zloglasnoj Arkanovoj jedinici

Vijesti 23. mar 202316:39 1 komentar
AFP

Pripadnici Srpske dobrovoljačke garde (SDG), čiji komandant je bio Željko Ražnatović Arkan, učestvovali su i u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, izjavila je istraživačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Jovana Kolarić prilikom predstavljanja dosijea te organizacije o SDG-u.

Prema podacima Fonda, SDG je imala više od 4.000 pripadnika, koji su odgovorni za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali niko zbog toga nije u Srbiji procesuiran.

Srbijanska policija i vojska su snabdijevale SDG oružjem i opremom, rečeno je tokom promocije dosijea, uz konstataciju da ta jedinica više ne postoji.

Navedeno je da su policijske i vojne snage u Srbiji, Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj znale za ubistva, silovanja i pljačke pripadnika SDG-a, ali da niko nije regovao.

Štab SDG-a se nalazio u Ražnatovićevoj kući u Ulici Ljutice Bogdana u Beogradu, a centar za regrutaciju u Erdutu, izjavila je istraživačica FHP-a Jovana Kolarić.

Prema njenim riječima, policija je imala podatke o ubistvima civila u Erdutu.

Jovana Kolarić je navela da je SDG odgovorna za ubistva nekoliko desetina civila u Bijeljini i Zvorniku 1992. godine, kao i da je bila angažovana 1994. na području Velike Kladuše, a sljedeće godine u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Pripadnici SDG-a su učestvovali i u ubistvima Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, izjavila je Jovana Kolarić. Navedeno je da je više pripadnika SDG-a bilo angažovano u Jedinici za specijalne operacije.

Izvršna direktorica FHP-a Ivana Žanić je rekla da Tužilaštvo za ratne zločine vodi računa da pokreće što manje optužnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare