U srcu Sutjeske gori prastara borova šuma, pomoć iz Srbije još bez dozvole: “Političari sačuvajte našu zemlju”

Vijesti 12. aug 202414:19 2 komentara
AA

''Gori u ovom trenutku prastara borova šuma u srcu Nacionalnog parka Sutjeska, jedna od najljepših u Bosni i Hercegovini. Gori plato Šiljevice, požar je na 4 kvadratna kilometra to je već sada veliki požar. U blizini je Donjih Bara i nalazi se svega 2 kilometra vazdušne linije od prašume Perućica. zaista smo na rubu katastrofe.''

Poručio je ovo predsjednik Eko akcije u BiH, Anes Podić, apelujući na političare da sve ostave po strani i potrude se sačuvati jednu od najvećih vrijednosti Bosne i Hercegovine-Zelengoru i Nacionalni park Sutjeska. Objašnjava Podić u nastavku da su kapaciteti koje BiH posjeduje nedovoljni za požar ovog kalibra.

”Svi helikopteri koje imamo u ovom trenutku zajedno mogu ponijeti svega tri tone vode. Poređenja radi, u zadnje vrijeme svjedočili smo požarima u Hrvatskoj gdje su istovremeno bila angažirana i po 3 kanadera, air traktori… jedan kanader može ponijeti 6 tona vode, dvostruko više nego svi naši helikopteri zajedno i to je često bivalo nedovoljno. Zato apelujemo na naše političare, sačuvajte ovu našu šumu, predivni Nacionalni park”, konstatira Podić.

S druge strane, pri apelu o davanju dozvole ostaju i u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a. Željko Stojanović pojašnjava da najavljene visoke temperature kombinirane s vjetrom nisu nimalo pozitivna vijest. zato kaže da razočarava činjenica da ministri iz BiH nisu dozvolili prelet helikoptera Cobalt iz Srbije.

”U narednih 5 dana meteorolozi su najavili izuzetno visoke temperature vazduha koje će se kretati od 35 do 42 stepena celzijusa. Ta vrelina i najavljeni vjetar samo su faktor više rizika za pojavu intenziviranja požara. republička uprava civilne zaštite Republike Srpske ponavlja apel Institucijama Bosne i Hercegovine da dozvole prelet prijeko potrebnog helikoptera iz Republike Srbije tipa Camald koji bi svojim kapacitetima 5 i 10 puta većim od već angažovanih letjelica je ključan faktor u zauzdavanju i gašenju požara. Naša Uprava vrši pojačan monitoring i operativno je angažovana na ovim požarištima koji imaju veći obim i intenzitet. Apel je i na građanima da ne koriste plamen na otvorenom prostoru. Svaka snaga za gašenje požara i protivpožarni kapacitet je dobrodošao. Ja sam profesionalac, i nastojim biti profsionalac al istovremeno sam građanin Republike Srpske i Bosne i Hercegovine I takvu vrstu autistične ekpatije zaista ne mogu da shvatim i prihvatim kao profesionalac i tu bih stao”, rekao je Stojanović za N1.

Podsjećamo, nakon što su iz NP Sutjeska zatražili pomoć helikoptera mnogo većeg kapaciteta iz Srbije to su odbili ministar odbrane BiH Zukan Helez i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković. Obrazlažući odbijanje time što nije tražena pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH. Jutros je i taj helikopter angažiran, kao i letjelice MUP-a RS-a uz onaj helikopter iz helikopterskog servisa RS-a, međutim kapaciteti su mali, BiH bez posebno namjenjenih letjelica, temperature visoke, vjetar nepovoljan, no za sada apeli iz Nacionalnog parka, Civilne zaštite i ekoaktivista ostali neodgovoreni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare