U Srebrenici sahranjena Fatima Husejnović

Vijesti 05. apr 202420:01 0 komentara
N1

Danas je u rodnoj Srebrenici sahranjena Fatima Husejnović, žena-heroj, kako su je nazvali u mnogim bh. medijima objavljujući vijest o njenoj smrt u ponedjeljak prvog aprila. Sahrana i ukop su održani prema vjerskom obredu, klanjanjem dženaze i tevhidom u gradskoj džamiji u Srebrenici, a ukopana je na mezarju Komarčevo.

Pred početak dženaze prisutnim se obratio Refik Softić Fiko, predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodno – oslobodilačkog rata 1941-1945 Vogošća čiji član i aktivista je Fatima Husejnović bila dugo godina.

„Fatima Husejnović je tokom proteklog rata osnovala ratni aktiv žena u Srebrenici i od tada do posljednjeg daha se borila za prava svih, posve posvećena borbi protiv svakog vida fašizma.

Ljudi je pamte kao ženu heroja, koja je zarobila generala UNPROFOR-a Philippea Morillona u zgradi pošte u Srebrenici 1993. godine, tražeći od njega da se Srebrenica proglasi slobodnom zonom, što bi omogućilo dostavu lijekova i hrane.

Nakon genocida u Srebrenici bila je među pokretačima Instituta za traženje nestalih, a učestvovala je i u osnivanju Momorijalnog centra i udruženje Žene Srebrenice“, kazao je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Fatima je nakon rata živjela u Vogošći, gdje je i završila svoj životni vijek. Govoreći o njenim ljudskim osobinama Softić je naglasio:

„Voljela je život i ljude, kao i oni nju. Odazivala se svakom zadatku, svemu gdje je smatrala da će reakcija na nepravdu i glas protiv fašizma vrijediti i vjerovala je u pravedniji svijet. Trudila se da u kontaktu sa svakim pruži lijepu riječ, ali i savjet da potakne tu osobu da bude borac kao i ona, protiv svake nepravde do posljednjeg izdaha.

Smrću naše drugarice Fatime najviše su ožalošćene kćerke Nermina i Jasna sa porodicama, kao i naše Udruženje koje ostaje bez izuzetno vrijedne, uvažene i poštovane članioce“, kazao je Refik Softić.

Sahrani je prisustvovao veliki broj građana Srebrenice, svih nacionalnosti, članovi Udruženja antifašista i boraca narodno – oslobodilačkog rata 1941-1945 Vogošća, SABNOR-a kao i mnogobrojni prijatelji i članovi porodice koji su stigli sa raznih strana svijeta od Indonezije do evropskih zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!