U subotu će biti obilježena godišnjica stradanja i progona Srba iz Zapadne Slavonije

Vijesti 25. apr 202412:35 0 komentara
Printscreen/HRT

U subotu 27. aprila, u Gradišci će biti obilježena godišnjica stradanja i progona Srba iz Zapadne Slavonije u akciji "Bljesak".

Kako je to najavljeno iz Vlade RS, od strane pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojše Vidakovića, u 10:30 odat će se pomen poginulim civilima nakon čega će uslijediti obraćanja zvaničnika.

Prvog maja počela je akcija hrvatske vojske i policije “Bljesak” u kojoj je protjerano više od 15 hiljada Srba iz zapadne Slavonije. Iseljenja su počela 1. novembra 1991. godine, a većina ih je tada izbjegla na prostor današnje Srbije.

Prema podacima Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, stradalo je ili nestalo 283 ljudi, od čega su 114 bili civili – među njima 57 žena i 11 djece. Kolona koja se povlačila premda Gradišci bombardovana je iz zraka.

U 32 sata nešto više od 7.000 pripadnika vojske i policije, kako to kažu u Hrvatskoj, oslobodilo je Zapadnu Slavoniju, a ta akcija je bila uvertira za akciju “Oluja”, tri mjeseca kasnije.

Akciju “Bljesak” su izveli hrvatski generali Luka Džanko, Marijan Marković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Galješević.

Za smrt civila, žena i djece do sada niko nije proglašen odgovornim, a rukovodioci ovom akcijom u Hrvatskoj su dobili status nacionalnih heroja.

Sa druge strane u Republici Srpskoj, bilo je to planski organizovano etničko čišćenje i zločin bez kazne. Prema podacima Veritasa od 1991-1995. na tom području stradalo je 1.184 Srba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!