“Hiperprivilegovana kasta” izlazi na proteste: Zašto Vlada ne poštuje Zaključak Skupštine KS?

Vijesti 19. sep 202408:46 0 komentara
N1

Nakon što je prije nekoliko dana premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na pitanje novinara o isplati preostalih novčanih sredstava u sklopu subvencije mladima za kupovinu stana poručio da u "ovom trenutku nema finansijskih sredstava za ovu namjenu, ali da stvar još nije završena", mladi su odlučili da u subotu organizuju proteste.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Uskoro će proći godinu dana od obećanja premijera Kantona Sarajevo, Nihada Uka koje je dao mladima da će subvencije za rješavanje stambenog pitanja biti povećane sa 10 na 12 hiljada KM. Od tada, ne samo da obećanje nije ispunjeno, već je krivicom Vlade i premijera subvencija umanjena na 4.816 KM. Ono što mlade sa liste korisnika ove subvencije, a sigurni smo i sve druge mlade, više boli od umanjena subvenicije jeste ignorantski i nadobudni odnos premijera Uka, ali i čitave Vlade KS prema mladima. Jedino što smo mogli čuti od premijera Uka u ovih godinu dana jeste stalno ponavljanje da “nema para”. Sa druge strane, podsjećamo javnost i na izjavu nekadašnjeg premijera Kantona Sarajevo, a današnjeg ministra u Vijeću ministara i predsjednika Naše stranke, Edina Forte u kojoj je rekao da “para ima, ako se ne krade”. Na javnosti je da poveže ove dvije izjave, posebno u ovom predizbornom periodu. Upravo pod tim sloganom, “Hiperprivilegovana kasta” (kako su nas također nazivali vjerovatno misleći da uvredama mogu sakriti svoj nerad i nesposbnost) će održati protestnu šetnju od Sebilja do Trga djece Sarajeva, u subotu, 21. septembra od 12 sati. Protestnom šetnjom želimo podsjetiti Vladu KS, a posebno premijera Uka, naravno i sve građane ovog kantona, da i dalje ne odustajemo od naših zahtjeva, te da tražimo da se zaključak Skupštine Kantona Sarajevo kojim se zadužuje Vlada KS da iznađe sredstva za isplatu ostatka subvencije do 10.000 KM. Pozivamo sve građane Kantona Sarajevo da nam se pridruže u protestnoj šetnji, te da zajednički poručimo donosiocima odluka u Kantonu Sarajevo da “para ima ako se ne krade”!”, naveli su.

Podsjećanja radi, u januaru ove godine je mladima u KS koji su prošli na javnom pozivu isplaćeno po 4.800 KM što je najmanja subvencija ikada isplaćena otkako se provodi ovaj projekat.

Na javnom pozivu prošla su 1.142 aplikanta, a predviđenih 5,5 miliona KM bilo je dovoljno za tek pola od ranije isplaćivanih subvencija iako se javnim pozivom obećavalo i do 12.000 KM.

Inače je samo 2020. godine tokom pandemije koronavirusa mladima isplaćeno po 7.000 KM, a ranije i poslije po 10.000 KM.

Šta će biti sa subvencijama stanova za mlade u KS: Resorno ministarstvo dalo malu nadu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!