U toku izbor novog premijera Francuske, evo ko su kandidati

Vijesti 08. jul 202414:25 0 komentara
Foto: Dursun Aydemir/ Anadolija

Nova narodna fronta (NFP), ljevičarski savez koji je odnio pobjedu na francuskim parlamentarnim izborima, predložit će novog kandidata za funkciju premijera do kraja sedmice.

Član najbrojnije parlamentarne grupacije (NFP), Emmanuel Marcon imenovat će premijera po pravilima francuskog ustava. Očigledno je da će NFP morati ući u neku vrstu koalicije s centrističkim savezom predsjednika Macrona, zbog nemogućnosti osvajanja većine.

Nekoliko imena se spominje u tom kontekstu, piše BBC.

Jean-Luc Melenchon – lider vodeće ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, najpoznatiji je član NFP-a. Ali, Melenchon je ličnost koja izaziva podjele, i ako kompromisi sa centrom na kraju budu neophodni, on nije čovjek koji bi ih napravio, slažu se i sami zastupnici NFP-a.

Marine Tondelier – liderica Zelenih

Olivier Faure – glavni tajnik Socijalista

Šanse, ali u manjoj mjeri daju se i komunistu Fabienu Rousselu, Raphaleu Glucksmannu iz stranke Place Publique te bivšem socijalističkom predsjedniku Francoisu Hollandeu.

Svi će oni morati ući u određene kompromise s Macronovim centrističkim savezom, a pitanje je na što će i na koliko toga Macron pristati, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!