“U trenutnom okviru povećanje minimalca na 1.000 KM imalo bi nesagledive posljedice po FBiH”

Vijesti 22. jul 202417:39 0 komentara

Evropski milioni izmiču Bosni i Hercegovini. Istovremeno, građanima izmiče ono što im je obećavano, poput onog minimalca od 1.000 KM za građane FBiH.

Šta se može očekivati po ovim pitanjima u narednom periodu, u Danu uživo pitali smo univerzitetskog profesora i političkog analitičara Ermina Ceru.

Za danas je, podsjetimo, bio zakazan posljednji sastanak radne grupe za usklađivanje mjera kako bi se uplatila prva tranša od 70 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan. To je nešto što je već svaka zemlja regiona riješila. Razlog što BiH nije je izostanak dogovora i nemar vladajućih. Odgovornosti nema, već samo prepucavanja zbog neispunjenih obaveza i neizvršenih zadataka. Zadaci koji vode ka Evropi ispunjavaju se samo uz pritisak iz Brisela koji je u pravilu odobravao nepotpuno isporučena rješenja. Hoće li i ovaj put, kada je riječ o milionima iz Plana rasta?

Plan rasta za BiH – kako odlediti političare iz RS

“Ovako kako trenutno stvari stoje, vrlo vjerovatno ostajemo bez tih miliona. Za milijardu ćemo još vidjeti. Za prvu tranšu, bojim se da nam neće progledati kroz prste”, smatra profesor.

Smatra to, kaže, zbog dva faktora.

“Postoje kalkulacije – na jednu stranu stavite kapital koji dobijaju odbijajući one tri mjere, a na drugu oko 24 miliona što bi ovdje bio udio Republike Srpske. Tako političari rade, vagaju šta bi im bilo vrijednije. Drugi faktor je činjenica da je BiH olako dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora”, kaže Cero, dodajući da zbog toga sumnja da će se isti scenarij sada desiti.

Dio odgovornosti, dodao je, leži i u Briselu koji “nazor žele pokazati da se ovdje nešto radi”.

“Gledajući kroz prste ovdašnjim političarima i pokušavajući ih tako natjerati da rade, nama su učinili medvjeđu uslugu”, dodao je Cero.

Sa Cerom smo razgovarali o nizu aktuelnih ekonomskih tema, ali i o onim za koje bi građani voljeli da su aktuelnije nego što zapravo jesu.

Među njima je svakako nikada realizovano obećanje o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM u FBiH.

“Uz trenutni zakonski okvir povećanje bi imalo nesagledive posljedice po FBiH. Trenutna stopa svega onoga što se plaća na tu platu značilo bi samo dodatna sredstva za trošenje za Vladu FBiH, a privreda to ne bi mogla podnijeti. 1000 KM nije moguće bez seta zakona koji bi doveli do toga da se olakša poslovanje privrednicima kroz smanjenje stope doprinosa i poreza”, rekao je gostujući u Danu uživo.

Kao primjer koristio je situaciju u RS, gdje je minimalna plata povećana na 900 KM, a što nije pratilo smanjenje poreza i doprinosa, opteretivši privredne subjekte.

Opširnije u videu gostovanja koji će biti dostupan uskoro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!