U Tuzlanskom kantonu počinje masovna vakcinacija

BiH 28. jul 202114:53 2 komentara
N1

Na područje Tuzlanskog kantona u ovoj sedmici je pristiglo 26.940 doza vakcina te je nakon sastanka s direktorima domova zdravlja u TK, a u saradnji s Vladom Tuzlanskog kantona i Zavodom za javno zdravstvo TK, donesena odluka da se počne sa masovnom vakcinacijom svih osoba starijih od 18 godina.

– Svi domovi zdravlja će se organizirati na načine koji su njima najpogodniji, kako bi u adekvatnom i što kraćem vremenu vakcinisali što veći broj stanovnika jer je primarni cilj da, kada je epidemiološka situacija povoljnija, iskoristimo momenat vakcinisanja što većeg broja stanovnika – izjavio je na pres-konferenciji ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Sugerisano je domovima zdravlja da se aktivira veći broj vakcinalnih timova, te da vakcinaciju vrše kako u prostorijama zdravstvenih ustanova, tako i u sportskim dvoranama.

”Sve vakcine su djelotvorne”

– Ono što se nameće kao problem je zainteresiranost stanovništva za vakcinaciju. Kao jedan od razloga navodi se da se dominantno radi o vakcinama Astra Zeneca jer pojedinci odbijaju ovu vakcinu sa stavom da žele primiti neku drugu – kaže Jurić.

Ističe da su podjednako sve vakcine djelotvorne, a da do danas nije prijavljen niti jedan slučaj ozbiljnih nus pojava.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su kazali da i lica koja nemaju zdravstveno osiguranje također mogu doći na vakcinaciju u matičnoj općini u ustanovu gdje se provodi imunizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare