U Tuzli će se graditi Roditeljska kuća, utočište i nada oboljeloj djeci

Vijesti 23. jun 202117:32 0 komentara
Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" pokrenulo je projekt izgradnje druge Roditeljske kuće na području FBiH, kroz koju pruža smještaj, psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka.

Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom.

Roditeljska kuća u Sarajevu je ispunila cilj svog postojanja i pružila utočite za preko 200 porodica u pet godina funkcionisanja, a sada je došlo vrijeme da se isti mir i ljubav pruže djeci i porodicama koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

U Roditeljskoj kući u Tuzli će moći boraviti pet porodica

Roditeljska kuća u Tuzli će imati 400 metara kvadratnih životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka

Predivan i inovativan glavni projekat i idejno rješenje izradio je arhitekta Emir Salkić.

“S tim ciljem danas smo položili kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli čija izgradnja treba krenuti u narednim sedmicama, a otvorenje možemo očekivati već krajem ove godine. Svečanosti su prisustvovale mnoge zvanice ispred bh.institucija, Ambasade Države Kuvajt, Islamske zajednice i prijatelja Udruženja, te ljudi koji su bili važna karika na putu prema izgradnji kuće”, naveli su iz Udruženja.

Država Kuvajt pomogla izgradnju Roditeljske kuće

Kako kažu, najveću zahvalnost duguju narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt, koji su obezbijedili 800.000 KM za njenu izgradnju.

“Naša djeca i njihovi roditelji zahvalni su Narodu Kuvajta i njihovim institucijama, koji su ovom donacijom i ranijim donacijama pomogli u ostvarenju njihovog sna da imaju svoj drugi dom. Također, ponosni smo da već dugi niz godina imamo uspješnu saradnju sa Vakufskom direkcijom IZ u BiH, koja je i ovaj put nesebično i iskreno posredovala i dala punu podršku kako bi se ova sredstva obezbijedila”, poručili su iz Udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!