U utorak u Banjaluci protest za slobodu govora: Opšti interes prije privatnog

Vijesti 12. jul 202315:38 0 komentara
Twitter

Odustanite od namjere da se kleveta normira Krivičnim zakonikom, ostavite je u građanskoj parnici, poručuju vlastima građani i organizacije.

Organizovat će protestnu šetnju u utorak 18. ula u Banjaluci, kada je predviđeno da sporni Prijedlog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske bude razmatran u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šetnja počinje u devet sati, kod megafona na Trgu Krajine, a završava se ispred Narodne skupštine.

Učešće su potvrdili medijski radnici, predstavnici civilnog sektora, a pozvani su i svi građani koji žele da se pridruže.

Dok se priča o deeskalaciji, uskoro bi trebalo i dekriminalizaciji, ali klevete. U suprotnom sva priča o kandidatskom statusu BIH do kraja godine mogla bi pasti na popravni i to baš na ovom ispitu. Sve zemlje članice imaju preporuke da klevetu vrate u građansko pravo, a posebno je istaknuta obaveza država koje žele biti dio Unije da jačaju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Izmjene Krivičnog zakonika RS u jednom dijelu, mogle bi biti kamen spoticanja države BiH na evropskom stepeništu, kažu upućeni.

TI BiH: Svi građani će trpiti posljedice izmjena Krivičnog zakonika u RS

Transparency International u BiH upozorava da će ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj imati nesagledive posljedice po sve građane, koji bi mogli biti krivično gonjeni zbog javno izgovorene javne riječi.

“Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji će se u utorak naći pred poslanicima, stvorit će se mogućnost za pokretanje krivičnih postupaka kako protiv novinara, aktivista i opozicionih političara koji javno istupaju, tako i protiv svih građana koji iznose svoje stavove na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima”, navode iz Transparency International u BiH.

Bez obzira na činjenicu da su vlasti odustale od drakonskih novčanih kazni koje je predviđao nacrt ovog zakona, TI BiH upozorava da će sa ovakvim nivoom utjecaja politike na pravosuđe, postojati brojne mogućnosti pritisaka na pojedince koji su samo iznijeli drugačije mišljene.

Kako je istaknuto, svi građani protiv kojih se budu vodili krivični postupci zbog iznesene javne riječi mogu se suočiti sa policijskim pretresima, oduzimanjem ličnih dokumenata, ograničavanjem slobode kretanja, a neće moći konkurisati na bilo kakvom javnom konkursu sve do okončanja krivičnog postupka. Također, treba istaći da će usvajanje ovakvih izmjena Zakona stvoriti brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj BiH, što će dovesti do cenzure i autocenzure medija te do daljeg ugrožavanja rada novinara.

“To su samo neke od posljedica koje nosi kriminalizacija klevete zbog čega se i u mišljenju OSCE-a, koje je dostavljeno narodnim poslanicima u materijalima, vlasti pozivaju da se uzdrže od sankcionisanja javne riječi kroz sistem krivičnog pravosuđa, uključujući sankcionisanje putem kriminalizacije klevete”, navode.

Dodaju da je uprkos brojnim upozorenjima novinara, organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice, uključujući i reakcije izvjestilaca Ujedinjenih nacija, Evropske uniju, Vijeća Evrope i brojnih drugih, vlast ne odustaje od stvaranja zakonske pretpostavke za otvorenu represiju nad građanima koji iznose drugačije mišljenje.

“Ignorisanje svih ovih upozorenja pokazuje da je fingiranje javne rasprave u proteklom periodu isključivo bilo u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka i da se sve odluke donose izvan institucija i demokratskih procedura”, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!