U ZDK raste broj oboljelih od morbila: Prijavljeno 1.218 slučajeva, vakcinacija jedino rješenje

Vijesti 22. jul 202421:39 0 komentara
Shutterstock

Raste broj oboljelih od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona zaključno sa današnjim danom, pokazuju najnoviji neslužbeni podaci.

Lokalni mediji pišu da bi sutra trebali biti objavljeni zvanični podaci za ovaj kanton, međutim, poznato je da je u periodu od 1. januara do 19. jula ove godine ukupan broj oboljelih od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona 1.218, od toga najviše prijavljenih slučajeva je u Zenici – 487, Kaknju – 443 i Visokom – 185.

Stručnjaci upozoravaju da je jedina adekvatna epidemiološka mjera za sprečavanje zaraze i težih i lakših posljedica bolesti – imunizacija.

“Pad kolektivnog imuniteta zbog nedovoljnog broja vakcinisane djece protiv morbilla MRP vakcinom stvara uslove za daljnje širenje infekcije i eksponencijalno povećanje broja oboljelih, te ovim putem apelujem prvenstveno na roditelje, da se aktivno uključe i dovedu nevakcinisanu djecu na vakcinaciju”, istakla je Aida Salčinović, ministrica zdravstva ZDK.

Obavezuju se domovi zdravlja da intenziviraju aktivaciju vakcinalnih punktova i higijensko-epidemioloških mjera, te provođenje kampanje s ciljem promocije značaja obavezne imunizacije djece.

Istaknuto je i to da su zdravstvene ustanove su obavezne da prijave roditelje koji ne žele da imuniziraju svoju djecu nadležnim inspekcijama.

“Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova ZDK koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli visok kolektivni imunitet te stoga imaju manji broj oboljelih”, rekao je dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Na snazi je i obaveza za Kantonalnu bolnicu Zenica, ukoliko je potrebno, da se izvrši pružanje dodatne pomoći u kadru i opremi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!