Učenici ZHK pokreću peticiju zbog odluke o nadoknadi nastave tokom praznika

Vijesti 16. dec 202117:34 > 17:54 0 komentara
FENA

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu stupio je u generalni štrajk u novembru, zbog ignorisanja njihovih zahtjeva za povećanjem plata. Štrajk je trajao tri sedmice, a okončan je danas, kada su sa Vladom Zapadnohercegovačkog kantona potpisali Sporazum o visini koeficijenata složenosti poslova uposlenih u srednjim školama. No, ni ova odluka nije prošla bez problema, barem ne za drugu kategoriju - učenike - koji će, kako nam kažu, nastavu nadoknađivati tokom zimskih praznika. Oni su se danas obratili redakciji N1, naglasivši kako su svoje nezadovoljstvo izrazili i potpisivanjem peticije, koju je u dva sata potpisalo više od 2.500 hiljade ljudi.

“Do problema dolazi odlukom da se nastava nadoknađuje tijekom zimskih praznika. Zapravo to predstavlja svima ogroman problem. Prvo djeca nisu kriva, drugo Božićni blagdani za katolike znači okupljanje i druženje s prijateljima i obiteljima, prvenstveno, i to je drugi najveći blagdan”, stoji u dopisu učenika koji je stigao na adresu web redakcije N1.

Naglašavaju kako je u prvih pola sata od pokretanja peticije, nju potpisalo 500 ljudi, dok je u narednih sat i pol taj broj porastao na više od 2.500 osoba.

“Mnogi mediji su već izvještavali o ovoj peticiji, no ministrica Mikulić peticiju u potpunosti ignorira. Mnogo nas je kupilo kartu za skijanje, Novu godinu, platili smještaj nepovratnim sredstvima to je samo jedan od razloga zašto se škola ne treba održavati tokom zimskih praznika”, naglašavaju učenici u dopisu.

Peticija podrške zahtjevima učenika može biti potpisana na ovom linku.

Podsjećamo, osam srednjih škola ovog kantona bilo je u generalnom štrajku tri sedmice, a pregovori o povećanju plata između Vlade ZHK i sindikata pokrenuti su prije tri dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!