Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Tišinu prekidaju bolni jecaji, u koloni i djeca ubijenih Srebreničana (FOTO/VIDEO)

Vijesti 10. jul 202419:22 0 komentara
F.Z./N1

Hailjde učesnika Marša mira stiglo je u Potočare nakon tri dana pješačenja rutom kojom su u julu 1995. godine mnogi pokušali pronaći spas i stići do slobodne teritorije. Mnogi od njih su na toj dionici izgubili živote, a mnogi od onih koji su preživjeli učestvuju u Maršu mira godinama. Potočarima vlada tišina koju prekidaju jecaji majki, ali i učesnika koji svake godine emotivno dožive ovaj trenutak.

F.Z./N1

Veliki broj je djece boraca Srebenice koji su ušli držeći jedni druge za ramena, ako što su to nekada činili njihovi očevi kada su probijali šumom.

Kako je kazala naša reporterka Adisa Imamović koja je protekla tri dana provela s učesnicima Marša mira, ove godine je bilo posebno teško zbog velikih vrućina, ali i teških dionica.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

“Prvi dan pješačenja do kampa Liplje je djevala helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH zbog toga što je jedan učesnik doživio infarkt, ali srećom nije preminuo. Danas je pređena jedna od najtežih dionica. Hiljade učesnika dolaze zbog tog trenutka, svi su nam to rekli s kojima smo razgovarali. Nerijetko se svima vide suze u očima, kažu da im je kao neka vrsta dolaskan hadža i kako osjećaju da majke Srebrenice gledaju u njih kao da su njihovi sinovi, muževi, braća…”, kazala je Imamović.

Prema procjenama organizatora, ove godine pješačilo je oko 6.000 ljudi, od kojih je 250 djece. Nažalost, jedan od učesnika je preminuo. >> Opširnije

N1

Ranije su stigli motociklisti i biciklisti. Nakon odavanja počasti ubijenima, slijedi formiranje kolone kako bi se tabuti iz tzv. Fabrike akumulatora prebacili u musalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!