Učestali navijački sukobi Mostarcima nisu novost, građani u strahu: “Jadan ti je onaj ko ima djecu…”

Vijesti 21. okt 202419:44 1 komentar
Foto: N1

Prije utakmice Fortune i Kruševa jednom igraču Fortune nanesene su teže povrede. Utakmica odgođena, a navečer esklacija. Policija obaviještena o okupljanju navijačkih skupina sa kapuljačama. Na Španskom trgu pojavljuje se i druga skupina sa palicama i bakljama. Više povrijeđenih, pet primljeno u bolnicu- dvoje sa težim povredama. Tri osobe lišene slobode. Mnogi maloljetni. Iako učestali navijački sukobi Mostarcima nisu novost građani strahuju, jer se sukob dogodio u trenucima kada su mnogi izašli u šetnju.

“Izbjegavam, nemam nikoga da ono baš mene diraju, a normalno da mi je to…zašto, zbog čega?”; “Mislim da je ovo postprodukt rata, da je ovo iživljavanje bijesa koji je ostao tu. I da neko rješenje treba da se nađe”; “To je do roditelja, roditelj šta pošalje iz kuće to će se i naći na ulici. Samo strahujem. Jadan ti je onaj ko ima djecu. Ne smiješ ga poslat nigdje”; “Ja ne prepoznajem svoj grad više ni na kakav način, pa baš ga i ne osjećam”, samo su neki od mišljenja građana.

Iako su građani u strahu i spremni reći da svoj grad više i ne osjećaju gradonačelnik i ponovni kandidat HDZ-a za tu funkciju kaže da je prema statistikama Mostar siguran. Na jednoj od poslejdnjih sjednica Gradskog vijeća Mostara tražena je hitna sjednica Skupštine kantona, jer im je kažu, rečeno da je sigurnost njihova nadležnost.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara:

”Ono što ne bih volio je da ovo poprimi veliku političku temu kao što nam se do sad dešavalo, a statistički gledano iako statistika ne bi trebao bit alibi ovdje, naravno da ćemo raditi na dodatnoj sigurnosti. Ali Grad Mostar spada u jednu od najsigurnijih lokalnih zajednica u posljednje 4 godine.”

Salem Marić, predsjednik GV Mostar:

”Kad smo dobili odgovor tada MUP-a koji je rekao da je to nadležnost kantona i da oni nisu dužni podnositi nama izvještaje i mi smo sukladno s time rekli to je nadležnost kantona.”

No i u Gradskom Vijeću ima onih koji smatraju da je takav stav pogrešan i da bi se moralo nešto poduzeti na svim nivoima. Svako prema svojim kapacitetima.

Irma Baralija, GV Mostar:

”Smatram da postoje određene stvari koje se mogu i s nivoa grada iz resursa i novca koji imamo, ljudstva koje imamo, službi kojima upravljamo da se može mnogo toga napraviti na prevenciji.”

Da je prevencija neophodna smatraju i psiholozi. Kratkoročne mjere svkakao su više kazne za počinitelje, a dugoročno bi trebale biti uključene i obrazovne mjere.

Marko Romić, psiholog:

”Svugdje gdje imamo 2 kluba imamo i nerede samo u Mostaru to ima posebnu konotaciju zato što se veže za te etnonacionalne skupine. Da ta djeca i ti mladi ljudi, da oni imaju škole koje bi im nudile koliko toliko sigurnosti za posao, pa kad bi im taj posao pružao mogućnosti za normalan život onda bismo vidjeli da iko od tih mladih ljudi na neredima evo sinoć, ali i kad god ih naprave, da ne bi bio tu gdje je bio.”

Romić dodaje kako nisu prošla 2 mjeseca bez sličnih nereda, te se nada da se tome može stati u kraj. Zvaničnih izjava sem prvobitnog saopštenja iz MUP-a nema. Tri osobe lišene slobode, a izjave i pojašnjenja policije javnosti bit će tek nakon što predmet bude kompletiran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare