Učestvovala i BiH: Velika akcija Europola, krivotvorili i krijumčarili lijekove

Vijesti 19. dec 202212:52 0 komentara
Europol

Snage Europola izvele su treći dio operacije pod kodnim nazivom 'Shield', s ciljem suzbijanja trgovine krivotvorenim i zloupotrijebljenim lijekovima i doping supstancama. Operaciju su vodile Francuska, Grčka, Italija i Španjolska, a sudjelovale su policijske i carinske vlasti iz 28 zemalja - devetnaest zemalja članica EU i devet trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Tokom izvođenja operacije, policijski službenici razbili su ukupno 59 kriminalnih grupa te uhapsili ili prijavili pravosudnim tijelima 349 osumnjičenika. Istovremeno, vlasti su zaplijenile ogromne količine zloupotrijebljenih, falsificiranih ili krivotvorenih lijekova, proizvoda i supstanci za doping te ilegalnih dodataka prehrani i sportskim dodacima, kao i krivotvorenih vakcina protiv COVID-a, higijenskih proizvoda i medicinskih uređaja.

Europol
Europol
Europol
Europol
Europol
Europol

Među najzaplijenjenijim predmetima su doping sredstva i lijekovi za erektilnu disfunkciju. Kako bi se povećala prevencija i svijest, neke države sudionice pokrenule su antidopinške kampanje i provele kontrole unutar i van takmičenja.

Kako je saopšteno iz Europola, izvršena je zapljena ukupne vrijednosti od preko 40 miliona eura. Zaplijenjeno je preko 10,5 miliona jedinica lijekova i doping sredstava, više od miilon krivotvorenih testova za COVID, provedeno je ukupno 195 istraga, uhapšeno 349 osumnjičenika i istraženo 59 organiziranih kriminalnihi grupa. Također, zatvoreno je 10 ilegalnih laboratorija, a u sklopu istrage praćeno je 588 web stranica, od kojih je 89 ugašeno. Policijski službenici su provjerili preko 218 hiljada pošiljaka, od kojih je 74 hiljade zaplijenjeno.

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) koordinirao je carinske agencije, dok je Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) ponudio financijsku potporu. Frontex, Svjetska antidopinška agencija (WADA), Svjetska carinska organizacija (WCO) i nacionalne agencije za medicinu dodatno su podržale operaciju koja se odvijala između aprila i oktobra 2022.

U toku akcije otkriveni su brojni slučajevi velike trgovine lijekovima, što potvrđuje da ona može biti jednako unosna ili čak unosnija od trgovine narkoticima, upozoreno je iz Europola. Dok ova kaznena djela stvaraju ogromnu nezakonitu dobit za trgovce ljudima i krivotvoritelje, javne financije i sistemi socijalne zaštite nekih država članica trpe goleme financijske troškove. Trošak javnog zdravstva također je značajan, bilo zbog liječenja ovisničkog ponašanja ili posljedica predoziranja ili nedostatka zaliha.

U Grčkoj razbijena organizirana kriminalna grupa

Grčki odjel financijske policije razbio je organiziranu kriminalnu grupu s hijerarhijskom strukturom, različitim ulogama i višegodišnjom historijom krijumčarenja anaboličkih steroida i drugih ilegalnih farmaceutskih proizvoda kao što su lijekovi za erektilnu disfunkciju. Članovi ove grupe bili su aktivni u Grčkoj i držali su druga manja središta u Europi, SAD-u i Aziji.

Dva laboratorija u Grčkoj korištena su za pretvaranje sirovina koje su krijumčarene kroz Moldaviju i Bugarsku u razne proizvode. Prodaja se odvijala putem web stranica i šifriranih adresa e-pošte međunarodnoj klijenteli uključujući desetke profesionalnih sportaša. Opsežna policijska akcija dovela je do hapšenja jednog čelnog člana organizirane kriminalne grupe i zapljene više od 2,4 miliona jedinica anaboličkih steroida i drugih nedopuštenih tvari te ambalažnog materijala.

Značajno smanjenje ilegalne trgovine povezane s COVID-19

Iako kriminalne mreže i dalje iskorištavaju prilike koje nudi pandemija COVID-19, trgovina lijekovima i zaštitnom opremom značajno je smanjena zbog velike pažnje koja se pridaje ovoj temi i intenzivnog nadzora kojeg provode tijela za provođenje zakona. Vlade koje su besplatno nudile vakcine pridonijele su stvaranju nepovoljne situacije za kriminalce koji su željeli hraniti ilegalno tržište.

Osim zemalja članica koje su učestvovale, operaciji su doprinijele i Albanija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Gruzija, Island, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska, te Sjedinjene Države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!