Udruženja žrtava nisu krila nezadovoljstva pred Brammertzom: “Nemoguće da završim pravo i da 30 godina procesuiram zločine”

Vijesti 23. sep 202421:08 0 komentara

Regionalna tužilaštva spremna su preuzeti slučajeve ratnih zločina, poručio je to danas glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, Serge Brammertz. Sastao se sa predstavnicima pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini i Udruženjima žrtava rata iz cijele države. Akcenat razgovora bio je na procesuiranju osoba koje su optužene, ili osuđene za ratne zločine u BiH, a nedostupne su bh. pravosudnim organima. Iz Udruženja žrtava kažu moglo je mnogo bolje. Povjerenja u regionalnu saradnju, nemaju.

Procesuiranje predmeta ratnih zločina, posebno ako su optuženi ili, čak, osuđeni počinioci u bijegu od ruke pravde, omča su oko vrata bh. pravosuđu. Uzmicanje odsluženju kazne udaljava od procesa pomirenja, poručuju iz udruženja žrtava rata, iz čitave BiH, koji su svoje nezadovoljstvo, kritike i strepnje na račun pravosudnih institucija iznijeli glavnom haškom tužiocu. Za sve njih, kažu, sastanak je bio veoma težak i mučan.

“Mogli smo mi zajedno. Danas tonemo sve dublje i dublje. Sudstvo radi – neka je posla dok je plata, a mašala, plate su im, hvala Bogu, velike”, rekla je Kada Hotić iz Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Brige su im gotovo iste, a bol je jednaka. No, današnji sastanak je, poručuju iz Udruženja žena žrtava rata RS, bio prazna priča i pravdanje za dosadašnji nerad pravosudnih institucija.

“Da sam ja pravnik, ja bih ovaj današnji dan smatrala sprovodom moje profesije. Nije moguće da završim pravo i da se 30 godina bavim procesuiranjem zločina i da 30 godina nisam završila posao”, naglasila je Božica Živković – Rajilić iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Potreba za regionalnom saradnjom u unapređenju rješavanja predmeta ratnih zločina veća je ako se ima u vidu da je nekoliko desetina osoba koje su optužene, pa čak i osuđene za ratni zločin u BiH, pobjegle, uglavnom u Hrvatsku i Srbiju, ali i mnogo dalje, u Tursku, atamošnje vlasti ne pokazuju spremnost da ih izruče ni u slučajevima kada su za njima raspisane međunarodne potjernice.

Da udruženja imaju pravo kritikovati i biti nezadovoljni, svjestan je i Brammertz, konstatujući da je jedini način da se zadovolji pravda ustupanje krivičnog gonjenja državama u kojima se kriju ove osobe. Moglo je, slaže se, da bude urađeno mnogo više, no, predstavnike udruženja umiruje da ima uvjeravanja predstavnika tužilaštava u Beogradu, Podgorici i Zagrebu da će preuzeti ove slučajeve, ako im budu ustupljeni.

“Želim istaći i koliko važnu ulogu je odigrala ovdje i EU. Nikada nismo imali nijedan sukob nakon kojeg je više napora uloženo na provođenju onih koji su odgovorni za ovakva djela, da se privode pravdi. Mi, u tribunalu, smo imali 61 optužnicu. Brojni slučajevi su procesuirani i ovdje pred sudovima u BiH, takođe, u susjednim državama, Hrvatskoj i Srbiji. I, da, moglo je biti urađeno više”, istakao je Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala.

No, haški tribunal je, kaže, ispunio svoju ulogu. Sada pruža podršku regionalnoj saradnji na procesuiranju ovih predmeta, što je veoma važno, ako se ima u vidu da se 40 odsto predmeta odnosi na one koji su izbjegli ruku pravde. Dok se predstavnici bh. pravosuđa nadaju adekvatnom odgovoru susjednih država, ukazuju na sljedeće.

“Moram reći da u jednom dijelu postoji i neadekvatan odgovor jednog broja sudija Suda BiH koji imaju bojazni oko ishoda preuzimanja pa se ustručavaju pokrenuti postupak procesuiranja tih predmeta”, dodao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS-a BiH.

Načelnu podršku udruženja imaju.

“Mi smo iz tog tzv. Bošnjačkog dijela udruženja dali suglasnost, imajući u vidu da i nakon više desetina godina te osobe nisu dostupne pravosuđu BiH, da se nastave postupci u tim zemljama, naravno, uz ogradu da se porazgovara sa svjedocima u konkretnim predmetima, a koji će sami dati saglasnost”, rekao je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Sasvim je sigurno da će se svi svjedeoci odazvati pozivu, dali video linkom, ili odlaskom na suđenja, ali ono u šta ne vjerujem je da će ti procesi ugledati svjetlo dana”, navela je Isidora Graorac iz Republičke organizacija porodica zarobljenih i poginulih RS..

Podsjećamo, Brammertzova posjeta dolazi nakon posjete regiji u okviru priprema za podnošenje polugodišnjeg redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!