Udruženje ‘Baby Steps’: Konačno zaustaviti nasilje nad ženama u porodilištima

Vijesti 19. sep 202412:33 0 komentara
Shutterstock

Nevladina organizacija "Baby Steps" i Whistleblowing International zatražili su u formalnom pismu hitnu intervenciju Evropske komisije da izvrši pritisak na vlasti u BiH da preuzmu odgovornost kako bi se osigurali bolje uslovi za porodilje u BiH.

Nakon godina borbe protiv korupcije i akušerskog nasilja u Bosni i Hercegovini, kroz krivične prijave, tužbe, inicijative i podizanje svijesti, Udruženje “Baby Steps” je zajedno sa međunarodnom organizacijom Whistleblowing International uputila formalno pismo Evropskoj komisiji, tražeći hitnu intervenciju.

“To pismo nije samo vapaj za pravdom već i apel Briselu da izvrši pritisak na vlasti BiH kako bi konačno zaustavili nasilje nad ženama u porodilištima. Država BiH nije učinila ništa na poboljšanju stanja, uprkos jasnim preporukama Evropske komisije u izvještajima iz 2022. i 2023. godine”,  navodi se u saopćenju Udruženja “Baby Steps”.

Podsjećaju da je Evropska komisija još 2022. godine u svom izvještaju za BiH istakla neophodnost zabrane akušerskog nasilja i poboljšanja uslova u bolnicama i porodilištima, a ista je ponovljena i 2023. godine. Napominju da ni dvije godine kasnije nadležne institucije nisu poduzele nikakve konkretne korake i da je nasilje nad porodiljama i dalje prisutno.

To nije samo problem zdravstvenog sistema, kako dodaju, već se tiče rodne ravnopravnosti, poštivanja zakona, ljudskih prava i socijalne politike.

“Problem je duboko ukorijenjen i zahtijeva sveobuhvatan multisektorski pristup koji uključuje zakonodavne i izvršne vlasti, sudske organe, zdravstvene institucije i organizacije koje se bave pravima žena. Stoga pozivamo sve relevantne institucije da se konačno suoče s problemom i preduzmu potrebne mjere kako bi se zaustavilo akušersko nasilje, te unaprijedila rodna ravnopravnost i prava žena u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se počne od vrha države, da se reaguje na svim nivoima vlasti i prestane ignorisati problem koji uništava živote žena i njihovih porodica”,  saopćeno je iz Udruženja “Baby Steps”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!