Udruženje BH. novinari objavilo zabrinjavajuće rezultate istraživanja

Vijesti 03. maj 202419:22 0 komentara
N1

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. No, razloga za slavlje u BiH nema. Ove godine očekivano smo pali na Svjetskom indeksu medijskih sloboda i to sa 64. na 81. poziciju. Zabrinjavaju i rezultati istraživanja Udruženja bh. novinara koji pokazuju da više od 26% građana u RS podržava čak i fizičke napade na predstavnike medija.

Paradoksalno je da se, uporedo s povećanjem međunarodnih garancija, novinarstvo u BiH suočava sa sve većim egzistencijalnim izazovima. Potrkrepljuju to i istraživanja Udruženja BH Novinari. Sloboda medijskog izvještavanja na veoma je niskom nivou, a Zakon o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, posljednji je ekser u kovčeg slobode mišljenja i govora, ali i korak ka uvođenju cenzure.

“I što je najgore, odredbe tog zakona se mogu strahovito zloupotrebljavati u privatnim razračunavanjima, a posebno u političkim”, naglasio je Marko Divković, predsjednik udruženja BH. novinari.

Kao “istinskog mučenika za ovaj ideal u svjetskim okvirima”, Udruženje novinara Republike Srpske proglasilo je Džulijana Asanža kao počasnog člana. Informišu da zbog Zakona o kleveti do sada, nije došlo do epidemije tužbi protiv novinara i njihovih redakcija. Ali, jeste do međusobnih tužbi građana, zbog velikog obeštećenja. Zabrinjava i trend da, osim što se sa predstavnicima medija u BiH, najčešće obračunavaju političari, nerijetko to rade, upravo, građani. Iako više od 87 odsto njih ne opravdava napade na novinare, više od 26 odsto građana u Republici Srpskoj podržava čak i fizičko nasilje.

Detaljnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!