Udruženje svjedoka genocida pisalo Brammertzu: Zaustavite najsramniju epizodu koja pogađa savremeni svijet

Vijesti 14. jun 202409:27 0 komentara
N1/F.Z

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove Sergeu Brammertzu, povodom njegovom posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije.

Na početku ističu da su ladice tužioca u BiH prepune njihovih prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju a ratni zločinci, kako je i Bramertz naveo u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj.

“Dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac. Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta RS na čelu s policijom entiteta RS i tužilaštvom RS vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu”, navode u saopćenju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, te dalje ističu:

“Prema raspoloživim informacijama; u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet, pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića direktora Memorijalnog Centra Potočari, Srebrenica, podnešena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS (bivši logoraš), sve prijave se odnose na “izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti (član 139 kz/rs), prijave su podnijete protiv gotovo svakog povratnika u entitet RS, ali i protiv svakog građanina BiH, koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina”.

“Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom”

Naglašavaju da “dok zločinci u Srbiji i RS uživaju sve privilegije i prava, policija RS, policija koja je pravni nasljednik policije koja je presudama MKSJ i MSP označena kao zločinačka, nastavlja progon.”

“Zamislite situaciju da se nakon II svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga “rasne i vjerske netrpeljivosti”. Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom”, navode iz ovog Udruženja.

Na kraju su Bramertza zamolili da poduzme što je u njegovoj moći i obavijesti svjetsku zajednicu i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu.

“Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde”, zaključuju iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!