UDT: Prvi put nekome iz pravosuđa sankcije druge države

Vijesti 12. apr 202216:41 0 komentara
F.Z./N1

"Činjenica da su određenom nositelju pravosudne funkcije po prvi put izrečene sankcije druge države je jedna nova situacija sa kojom se naše pravosuđe ranije nije susretalo i zasigurno zahtijeva sveobuhvatan pristup i razmatranje unutar Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine", rečeno je danas za N1 iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH vezano za sankcionisanu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Ured disciplinskog tužioca, istaknuli su, istražuje konkretne navode o kršenju službenih dužnosti sudija i tužilaca.

“Iz saopštenja Ministarstva finansija i trezora SAD vidljivo je da je odluka o sankcijama određenim tužiteljici Tadić u značajnoj mjeri bazirana na disciplinskom postupku koji se protiv nje vodio u predmetu koji je okončan”, naveli su iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Za komentar smo danas pitali i Tužilaštvo BiH, koje nam je odgovorilo da još nisu zvanično informisani o uvođenju sankcija Vlade SAD državljanima BiH, ali da imaju saznanja iz medija i sredstava informiranja.

“Tužilaštvo BiH će svakako, u okviru svojih nadležnosti, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzeti aktivnosti ukoliko se utvrdi postojanje elemenata kaznenih djela iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U tom procesu, već smo se obraćali, a također ćemo se obratiti nadležnim institucijama i agencijama u Bosni i Hercegovine i inozemstvu”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Gordana Tadić, aktuelna državna tužiteljica sankcionisana je, ne samo od američkog Ministarstva finansija, nego i od samog State Departmenta. Naime, State Department tvrdi kako je bivša glavna tužiteljica na “američkoj crnoj listi”, iz razloga što postoje kredibilni dokazi kako je tokom obavljanja funkcije glavne državne tužiteljice, svojim uticajem ometala sudske procese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!