Ugledni britanski historičar: Zašto su zastave Bosne i Hercegovine problem?

Vijesti 05. mar 202418:07 0 komentara
N1

Bosanskohercegovački nacionalizam nije isto što i velikosrpski ili velikohrvatski nacionalizam. Kao što ukrajinski nacionalizam nije isto što i ruski, smatra ugledni historičar Marko Attila Hoare, koji se osvrnuo na nedavno obilježavanje Dana nezavisnosti BiH i komentare koje su izazvale čestitke nekih predstavnika vlasti. Putem društvenih mreža pitao je: Zašto su problem zastave Bosne i Hercegovine?

Sudeći po objavi britanskog eksperta i univerzitetskog profesora, povod za komentar je čestitka gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koja je povodom ovog praznika uz čestitku objavila i fotografiju s dječakom s beretkom na kojoj je istaknuta zastava RBiH s ljiljanima.

Hoare ne nalazi ništa pogrdno u potezu gradonačelnice Sarajeva.

Lijepo je vidjeti sarajevsku gradonačelnicu Benjaminu Karić kako s drugim patriotama slavi dan nezavisnosti BiH. Nevjerovatno je da i najmanji trag bosanskohercegovačkog patriotizma kojeg izražava socijaldemokratska gradonačelnica u očima nekih ljudi jednak je ‘bošnjačkom ekstremizmu‘”, kazao je.

Smatra kako je bošnjački nacionalizam negativan onda kada je “usmjeren protiv Srba, Hrvata, Jevreja i drugih općenito”, ali kako “nema ničeg šovinističkog u tome da volite BiH i da želite da bude nezavisna i jedinstvena kao što su to susjedna Hrvatska ili Srbija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!