Ugroženo 12.000 radnih mjesta, žestoke optužbe na račun EPBiH

Vijesti 20. feb 202221:12 > 21:24 1 komentar
Shutterstock

Je li upitan nastavak proizvodnje u ArcelorMittalu? Ko je koga čekao i ko nije poštivao rokove? Hoće li biti struje za ArcelorMittal? Priča o cijeni struje za privredu u Federaciji BiH, čini se, nastavljena je problemima te zeničke kompanije za koju je 1. marta, prema najavama iz Elektroprivrede, upitna opskrba električnom energijom.

“ArcelorMittal” godišnje proizvede skoro milion tona željeza, što ovu firmu čini najvećim proizvođačem dugih čeličnih proizvoda u regiji. I najvećim kupcem električne energije u BiH, ali bez ugovora sa snabdjevačem. O razlozima, menadžemnt kompanije danas nije želio govoriti. No, ranije je za medije direktor ove kompanije Nikhil Mehta kazao kako ArcelorMittal još nije dobio ugovor za isporuku električne energije za 2022. A čekali su, kaže, od novembra, kada su dobili odgovor od EPBiH kako im novu ponudu ne mogu dati dok se po tom pitanju ne izjasni Federalna vlada.

“Jasno su znali da ćemo mi biti njihov kupac. Zato sam iznenađen. Na ovom nivou, kada znate da imate najvećeg kupca, koji uzima 400.000 megavati električne energije, a uopće ne diskutujete s tim kupcem, ne znam kako su to mogli odlučiti? Nije bilo nijedne naznake da nas oni čekaju. Mi takve informacije nismo imali. Svo vrijeme smo pregovarali. Nisu nas morali čekati. Svi smo čekali odluku Vlade FBiH o tome kakva će biti cijena. Inače, uvijek sklapamo ugovore krajem decembra”, ističe Mehta.

Nisu mogli čekati i struju rezervisanu za ArcelorMittal su prodali. Kako kažu iz EP-a, o rokovima su obavješteni na vrijeme. Mogli su ili prihvatiti neku od ranijih ponuda ili naći drugog snabdjevača. Ništa od toga nije učinjeno.

“Kako su odredbe ugovora o snabdijevanju električnom energijom za 2021. prestale da važe 31.12.2021. godine, a s obzirom na to da niti jedna od prethodno dostavljenih ponuda za 2022. godinu nije prihvaćena od strane kupca, a istovremeno kupac nije pronašao drugog na tržištu, kupac je obavješten da će se u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji u Federaciji te Pravilnika o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača, obračun utrošene električne energije od 01.01.2022., vršiti po cijenama rezervnog snabdijevanja, ali najduže 60 dana do kada je kupac dužan sklopiti ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa snabdjevačima koji imaju licencu II reda”, saopšteno je iz EPBiH.

O svemu ovom obaviješten je i Savez samostalnih sindikata BiH, koje ovaj potez u jednu ruku nije začudio. Upozoravali smo, kažu, da će EPBiH pokušati uloviti privredne subjekte u mutnom u nedavnim pregovorima o cijenama struje. Za ArcelorMittal, prestanak snabdjevanja električnom energijom značilo bi prestanak proizvodnje, a samim time i gašenje 12.000 radnih mjesta.

“Možda bi to EP išlo u prilog iz razloga što bi onda tu struju mogli izvesti na inostrano tržište i na taj način višestruko, ali se postavlja pitanje da li svi građani i radnici u FBiH trebaju biti taoci politike EPBiH”, poručuje Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Kojoj je, dodaju iz Sindikata, čini se glad za kratkoročnim ekstra profitom preča od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici svoj hljeb krvavo za rađuju. Ko je zakao, menadžment, nadležni ili možda oboje, biće poznato natedne sedmice, ili se bar tako nada direktor kompanije, koji tada očekuje nove informacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare