Uhapšeni bivši nadzornik logora Čelebići, u Bostonu 25 godina živio anonimno

Vijesti 18. maj 202319:50 0 komentara

Kemal Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići u kojem su tokom rata u Bosni i Hercegovini zatvoreni i mučeni srpski civili, uhapšen je, dan ranije, u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i državljanin SAD-a. Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da se radi o osobi koja je prijavljena za ratni zločin na području Konjica.

Nakon što su, prema sudskim dokumentima, poslije rata, istražioci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i, navodno ga, optužili da je umiješan u zlostavljanja u Čelebićima, pobjegao je iz države. U saopštenju američkog Ministarstva pravosuđa navodi se da je prešao granicu s Hrvatskom i navodno se prijavio kao izbjeglica u Sjedinjene Države koristeći izmišljenu priču. U predgrađu Bostona živio je 25 godina, uglavnom, anonimno. Ni žitelji Konjica, uglavnom, nisu željeli da ga komentarišu.

Međutim, više od 240 zarobljenika srpske nacionalnosti tvrde da ga se odlično sjećaju. Slobodan Mrkajić je gotovo tri godine proveo u sedam logora, od toga najviše, u Čelebićima i Musali.

“Sjećaju ga se moja rebra. On mi je lično polomio sedam rebara udarajući nogom. Bio je krupan i visok. Najviše je udarao nogama. Ubi u glavu, udarao je i palicama, ali najviše je bio spreman nogom da udari”, kazao je Slobodan Mrkajić, Udruženje logoraša Sarajevsko-romanijske regije.

Navodi se i da je Mrndžić, u svom zahtjevu za izbjeglištvo, lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999. godine, da bi 2009. godine postao naturalizovani američki državljanin. Iz Tužilaštva BiH, u međuvremenu su potvrdili da je Mrndžić, evidentiran kao prijavljena osoba za ratni zločin na području Konjica.

Tužilaštvo BiH, u predmetu Međunarodne pravne pomoći, ostvarilo je komunikaciju sa partnerskim institucijama SAD, kao i nadležnim institucijama u BiH, u vezi s navedenom osobom. S obzirom da je predmet za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čelebićima kod Konjica, procesiran u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, biće ostvaren kontakt i zatraženi podaci iz predmeta koji se odnose na navedenu osobu.

Za korištenje i način posjedovanja lažnih dokumenata predviđena mu je kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara. No, da li je realno očekivati da će Mrndžić izaći pred lice pravde bh. pravosuđa, iz Udruženja logoraša Republike Srpske, u to ne vjeruju.

“Svjedoci smo da u zadnje vrijeme, ne samo zadnje vrijeme, sve vrijeme otkako se vode postupci, na Sudu BiH, nemamo nikakve epiloge, presuđujuće presude za ljude koji su vršili zločine nad srpskim narodom. Imamo osjećaj koji je jako ružan u srpskom narodu, da, u suštini, podizanje optužnice, prema nekim ljudima koji su vršili zločine, je put ka njihovom aboliranju od odgovrnosti”, kazao je Anđelko Nosović, Udruženje logoraša Republike Srpske.

“I ovo sve što se presuđuje je toliko mizerno i toliko ponižavajuće ne samo srpskog naroda, nego bez obzira na sve nepravde koje su rađene prema logorašima sa bilo koje strane”, dodaje Mrkajić.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da su stražari logora Čelebići koji se nekada nalazio na ovom mjestu, počinili brojna ubistva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru.

Američke vlasti su pozvale sve bivše logoraše koji su bili u ovom logoru, ili članove njihovih porodica koji imaju informacije o logoru ili pitanje o ovom predmetu da se jave kancelariji federalnog tužioca.

Sve ono što se za vrijeme rata dogodilo u opštini Konjic ostavilo je traga i na njeno stanovništvo. 1991. godine u ovoj opštini je živjelo više od 6.600 Srba, dok prema posljednjem popisu, ovdje živi tek nešto više od 350.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!