Uhapšeno 16 osoba iz BiH i Hrvatske, prebacivali migrante preko Save u pretrpanim čamcima

Vijesti 24. okt 202413:47 0 komentara
Europol

U akciji koju je koordinirao Europol 22. oktobra u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su organi za provođenje zakona uhapsili 16 krijumčara migranata. Vjeruje se da su osumnjičeni odgovorni za najmanje 12 incidenata u kojima je ukupno najmanje 159 migranata prokrijumčareno iz BiH u Hrvatsku preko rijeke Save.

Kako navodi Europol, osumnjičeni su prevozili migrante u pretrpanim čamcima, te su im tako “doveli živote i sigurnost u opasnost”.

Nakon prelaska rijeke, migranti su tajno prevoženi raznim vrstama vozila. Skrivajući ih u putničkim automobilima ili tovarnim prostorima transportnih vozila, kriminalci bi migrante odvodili prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama EU“, navodi se, a procjenjuje se da su ovim aktivnostima zaradili najmanje 80.000 eura.

U BiH je u sklopu akcije uhapšeno pet osoba, a poicija je pretresa pet lokacija, te je zaplijenila 1.500 eura u gotovini.

U Hrvatskoj je bilo 11 hapšenja, 10 pretresa objekata i 10 pretraga vozila, te su oduzeto 38 mobilnih telefona, pet tablet računara, bankovne kartice, jedan plinski pištolj, jedan prsluk sa natpisom “Policija” i jedan elektronski uređaj za naplatu putarine za upotrebu na autoputevima.

Na zahtjev uključenih partnera, Europol je pružio podršku na licu mjesta upućivanjem stručnjaka iz Ogulina u Hrvatskoj u racije u Slavonskom Brodu, gdje su vršili unakrsne provjere osoba, brojeva telefona i drugih informacija. Eksperti Europola također su podržali akcioni dan na daljinu iz sjedišta Agencije u Hagu, pružajući analitičku podršku u realnom vremenu“, navodi se.

Pridružite nam se na našem oficijelnom WhatsApp kanalu klikom na ovaj link.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!