UIO BiH zaprimio samo jednu ponudu za kupovinu zgrade: Riječ je o firmi Dodikovog kuma

Vijesti 17. jan 202414:41 0 komentara
N1

Komisija Uprave za indirektno oporezivanje otvorila je danas u 12.15 sati ponude koje su pristigle na javni oglas za kupovinu objekta za smještaj glavne kancelarije UIO BiH u Banjaluci te za potrebe smještaja Regionalnog centra Banjaluka. Iz UIO BiH saopšteno je da je stigla samo jedna ponuda.

Ponuđač je firma Grand Trade d.o.o. iz Banjaluke, pri čemu je, navode iz UIO BiH, za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera…), ponuđač dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om.

“Komisija UIO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine”, navode iz UIO BiH.

Riječ je o firmi u vlasništvu Mileta Radišića, koji je u kumskim odnosima sa liderom SNSD-a i predsjednikom RS Milorada Dodika.

Capital.ba je i ranije pisao kako je Radišić nudio svoju zgradu UIO. Priča o ovome vuče se još iz 2021. godine. On je tada 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru. UIO BiH tada nije imala ovaj iznos novca pa je njegova ponuda i odbijena.

Opozicioni političari u RS su u julu ove godine kazali kako je dogovor postignut. >> Opširnije

Iz UIO BiH podsjećaju kako još od 2007. godine pokušavaju riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjaluci i zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka.

“U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjaluci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banjaluka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjaluci, međutim rješenje se nije našlo. Nakon toga Savjet ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izjmena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjaluci. Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjaluci, međutim i ovi postupci su bili bezupješni. S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UIO zaposleni u Glavnoj kancelariji u Banjaluci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banjaluka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema”, naeli su iz UIO BiH.

Radišić se smatra kontroverznim biznismenom. On je u KPZ-u Tunjice 2017. godine odlsužio zatvorsku kaznu zbog malverzacija akcijama „Medicinske elektronike“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!