Ujedinjene nacije ponudile pomoć Bosni i Hercegovini

Vijesti 04. okt 202415:43 0 komentara
N1/F.Z.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald je povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove BiH poručila da su UN spremne pružiti podršku vlastima u njihovim naporima za pružanje pomoći i oporavak.

“Izražavamo najdublje saučešće i solidarnost sa zajednicama pogođenim katastrofalnim poplavama širom BiH, posebno u onim dijelovima gdje su, nažalost, izgubljeni životi, a domovi, infrastruktura i privredni objekti pretrpjeli ogromnu štetu. Pozivamo sve građane da prioritet daju svojoj bezbjednosti i da se informišu prateći savjete lokalnih vlasti i hitnih službi“, navela je Macdonald.

Ona je istakla da su UN inspirisane solidarnošću zajednica koje se okupljaju i pružaju podršku jedni drugima u ovim teškim vremenima.

“Naše misli su s onima koji su pogođeni ovim razarajućim poplavama, a posebno s porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije ili koji su nestali”, dodala je Macdonald.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je da je potvrđena smrt 16 osoba u poplavljenim područjima u Jablanici, ali da je prijavljen veliki broj nestalih na jablaničkom i konjičkom području. Među stradalima je beba, dok se ljekari u Mostaru bore za život majke.

Usljed obilne kiše poplave su pogodile Kiseljak, Fojnicu i Kreševo.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!