Uk: SDA će pokušati onemogućiti izbor Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva

Novi dan 24. mar 202109:42 > 15:55 4 komentara
N1

Gradski vijećnik Grada Sarajeva Nihad Uk kazao je za N1 kako ne mogu predvidjeti kako će opozicija nastupiti danas u izboru predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika Sarajeva, ali da je upućen kako postoji plan da se onemogući izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

“Ono što je do mene došlo je da će SDA pokušati izglasati Srđana Srdića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a prema Statutu gradonačelnik i predsjedavajući ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, to bi značilo da se onemogućuje izbor Bogićevića. Idu na tu kartu. SDA, u ovom slučaju Skaka kojem je najviše stalo do te pozicije, zvao je vijećnike različitih stranaka, čak i Naše stranke kako bi se lobiralo. NiP i SDP su sigurni i ne očekujem iznenađenje. Skaka ima ambicije da nastavi raditi ono što je do sada radio, četiri godine sam svjedok tog rada i mislim da nije najbolji i najtransprentniji. Strah koji se kod njega uveo je da će nova administracija pročešljati ugovore i dokumente i ukazati na ono što je opozicija protekle četiri godine govorila”, rekao je Uk.

Istakao je kako je bilo tu nezakonitih radnji graodnačelnika.

“Reagovali smo na svakoj sjednici, uputili smo i i krivičnu prijavu za izbor Skake u proteklom mandatu. Kada je procurio video u kojem Sarajlić govori kako je došlo do imenovanja i osigurali ruke za izbor Skake, dobili smo dokaz za ono što smo govorili na konstituirajućoj sjednici. Do ovog trenutka nije ništa bilo od krivičnih prijava”, rekao je Uk.

Rekao je kako sada imaju ozbiljnu većinu, 18 gradskih vijećnika te da ostaju pri najavljenih šest imenovanja.

“Nadam se da neće biti nekih iznenađenja”, poručio je.

Naveo je kako je vidljivo da se tokom protekle godine dosta radilo, te da je ponosan na to što se izgradila Trebevićka žičara i krenulo s izgradnjom Vidikovca. Ponosan je i na to što se otvorio Olimpijski muzej.

“Bilo je pomaka u odnosu na mandat Ive Komšića, ali sjenu na te projekte baca netransparentnost u tom radu. Samo otvaranje EYOF-a koštalo dva miliona KM a dobila ga firma koja je osnovana dva mjeseca prije raspisivanja tendera. To je bacilo sjenu na zaista dobar rad Gradske uprave i vijeća”, kaazo je UK.

Za Ivanu Marić kazao je kako se bespotrebno digla prašina jer se nije dogodilo to na način na koji je predstavljeno.

“Gospođa Marić je bila jedna od šest kandidata koje je Naša stranka imala u okviru svojih organa, ali informacija da je Marić kandidatkinja je procurila u javnost bez utemeljenja jer se o tome nije raspravljalo. Jeste možda naštetilo ugledu Naše stranke, ali bespotrebno jer ne odgovara istini onome što se dešavalo unutar Naše stranke”, kazao je Uk.

Poručio je kako vjeruje da ćemo do podneva imati predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika Sarajeva, onako kako je i najavljeno.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare