UK: Ugovor sa Sindikatom srednjeg obrazovanja dokaz da Vlade KS želi ulagati u obrazovanje

Vijesti 09. feb 202417:22 0 komentara
F.Z./N1

Premijer Kantona Sarajevo Nihad UK i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Šuvalić potpisali su Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora sa Sindikatom srednjeg obrazovanja i sporazuma o produženju važenja postojećeg kolektivnog ugovora za dvije godine.

Kantonalni premijer Nihad UK kazao je da se radi o finansijskom povećanju od deset posto za uposlenike u oblasti srednjeg obrazovanja, u odnosu na prethodne plate. To je dodatno povećanje jer je, kako je kazao, Vlada KS prošlu kalendarsku godinu zaključila povećanjem osnovice sa 330 na 385 KM.

“Zadovoljstvo mi je što smo uspjeli ispregovarati ovaj kolektivni ugovor. To pokazuje opredjeljenje ovog saziva Vlade KS da želi ulagati u obrazovanje, a segment ulaganja jeste i zadovoljstvo uposlenih u toj oblasti”, kazao je UK u izjavi za medije, nakon potpisivanja.

Kako je naglasio, ulaže se i u infrastrukturu.

Resorna kantonalna ministrica Naida Hota Muminović ističe intenzivne pregovore s predstavnicima Sindikata srednjeg obrazovanja, a zadovoljstvo je obostrano. Kako je kazala, sadašnje povećanje znači da su, u proteklih manje od tri godine, plaće za radnike u sektoru srednjeg obrazovanja povećane ukupno 45 posto.

“Obavezali smo se i na dodatno povećanje plata (od 1.1. naredne godine) u iznosu od dva posto, po koeficijentima”, kazala je.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Šuvalić kaže da su u suštini zadovoljni tim kolektivnim ugovorom zato što su njihovi zahtjevi usvojeni, prije svega u dijelu koji se odnosi na povećanje plata.

“Naravno, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer mi imamo strategiju kojom radnike u srednjem obrazovanju želimo pozicionirati na mjesto koje im i pripada, to su top tri plaćena mjesta u društvu”, kazao je.

Prema njegovim riječima, u srednjem obrazovanju zaposleno je 1.927 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!