Uk za N1 tvrdi kako se u Zavodu Mjedenica ništa neće promijeniti, roditelji uznemireni: Za nas je ovo pitanje života i smrti

Vijesti 15. aug 202410:24 0 komentara
N1

Nakon gotovo 80 godina postojanja upitan je rad Zavoda Mjedenica, pošto Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije dalo suglasnost za internat i radionicu. Svoju odluku pravdaju novim Pedagoškim reformama. Iz Zavoda, pak, pozivaju na poštivanje zakona, ali i na moralnu odgovornost. O tome smo govorili i u programu N1, za koji se javio i kantonalni premijer Nihad Uk koji poručuje da se djeci ništa neće promijeniti.

Iako je situacija za brojne zabrinjavajuća, Uk u programu N1 poručuje: Djeca ostaju u internatu i na radionicama.

“Internat neće prestati da radi. Konsultovao sam se sa resornom ministricom Hotom – Muminović koja mi je rekla da nikada nije postojala ideja da se ugasi internat. Djeca ostaju u internatima i nastavljaju svoje školovanje, a resorno ministarstvo će paralelno nastaviti rješavati izazove pred nama. Jako je zlonamjerno što se počelo tvrditi da istjerujemo djecu”, poručio je.

No, za roditelja i člana školskog odbora, Edu Čelebića, stvari nisu tako jednostavne. Poručuje kako bi barem tri emisije bile potrebne za pojašnjenje cjelokupnog problema.

“Ne znam šta se tačno sada demantuje. Postoji nekoliko dokumenata, odnosno zahtjevi i odluke. Ako neko kaže da ne daje saglasnost za internat i radionice, šta se onda sada demantuje? Šreća pa je ovo postalo viralno”, naglasio je.

Zbog brige roditelja i dobrobiti djece sasvim logično se nameće i pitanje – zar se sve nije moglo riješiti na drugi način?

“Ono što je meni bitno jeste da djeca neće izaći i iz internata i neće prekinuti školovanje. Prepiske koje su se između zavoda i resornog ministarstva desile ne osporavam ni u jednom trenutku. To je materija koja ne dolazi na Vladu Kantona Sarajeva. Djeca se neće dirati, u međuvremenu će se promijeniti pravilnici da se omogući njihovo školovanje. Ostaje kako je i do sada bilo, ništa se ne mijenja. Resorna ministarstva će u narednom periodu pronaći bolji način rješavanja ove problematike. Djeca ostaju u internatu i nastavljaju da se školuju kako je i do sada bilo, a ako se išta i promijeni, promijenit će se u njihovom interesu”, obećava Uk.

Vjeruju li mu roditelji?

“Ovo je za nas prava drama”

“Mi vjerujemo samo u dokumente. Crno na bijelo”, odgovara Alma Turković iz Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica.

Turković je u programu N1 naglasila kako Zavod za roditelje nema alternativu.

“Za mene je ovo drama u pravom smislu te riječi. Moj sin i ostali štićenici ne smiju biti zatvoreni u četiri zida. Tri mjeseca raspusta za nas je nazadovanje. Nama je zavod neopohodan, tu nema kalkulisanja, nema pregovaranja sa ovom kategorijom. Za nas je ovo pitanje života i smrti”, podvukla je.

I uposlenike je cijela ova priča ugrozila. Pitali smo direktoricu – da li u septembru ostaje isti broj uposlenika.

“Nije još puno ostalo do septembra i početka godine, a mi ne možemo u pravom smislu da se pripremimo. Mi sve radimo na tome da ostane isti broj uposlenika, a u nekim segmentima bi nam trebao i veći”, pojasnila je Zumreta Jeina, naglašavajući da su sve prethodne izmjene u potpunosti uznemirile uposlenike. “Ne znamo odakle da počnemo”, dodala je.

“Djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnost izbora, osuđeni su na Mjedenicu i Centar Vladimir Nazor – sada im i to ukidate”

Opširnije u videu gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!