Ukaj nakon Cannesa: Ne možete proći a da vas ne pitaju za ‘Quo vadis, Aida’

Kultura 01. jun 202211:25 > 12:44 0 komentara

Dva ogromna uspjeha bh. kinematografije u Cannesu. Alban Ukaj i Obala Art Centar slavili su na 75. filmskom festivalu na kojem je film "Tori et Lokita", u kojem glumi Ukaj, osvojio specijalnu nagradu, dok je Obala Art Centar koproducent filma koji je osvojio Zlatnu palmu.

“Ne doživljava se to svaki dan, baš sam počašćen što sam to doživio”, govori Ukaj u studiju N1 nakon povratka iz festivalskog grada u Francuskoj.

Ne doživljava se to svaki dan, no, ipak, Ukaju je za rukom pošlo da je već po drugi put  uspješno učestvuje na prestižnom festivalu u Cannesu.

“Ništa nije uzalud, nekad ćete se raditi na nečemu deset godina pa će se pokazati rezultati”, govori Ukaj pričajući o svojim iskustvima iz 2008. i 2022. godine.

Ove godine Ukaj je na takmičarskom programu festivala učestvovao sa filmom čuvene braće Jean-Pierre & Luc Dardenne.

“U radu s takvim profesionalcima shvatite da nije više bitan onaj vaš krupni plan o kojem sanjate. Bitno je ispričati priču. Imao sam sreću da radim sa rediteljima koji film pripremaju po godinu dana”, objašnjava Ukaj.

Šta strani mediji i autori znaju o bh. kinematografiji?

Festivali su, ujedno, sjajna prilika za promociju umjetničkih dostignuća vaše zemlje. Zanimalo nas je da li o bh. dostignućima znaju i pričaju na velikim evropskim festivalima.

“Sigurno da znaju. Nismo više na onim marginama, nekad se nije ni znalo ni čulo za našu kinematografiju. Imali smo sreću da se u BiH desi nekoliko dobrih autora. Tako da danas ne možete ni proći a da vam neko ne spomene ‘Quo vadis, Aida?’, Danisa Tanovića i ostale. Bude vam drago, ali u istom momentu se i rastužite. To je bilo davno, moramo i zaslužujemo puno više da radimo. Kad vidite tu logistiku kolega koji su radili sa mnom na stranom filmu, od agenata oko njih, ministara kulture, bivših premijera, onda znate kakva je to vrsta promocije”, govori kroz smijeh Ukaj, napominjući kako se i umjetnost mora prodavati.

Uputio je i poruku za bh. kolege i vladajuće.

“Htjeli mi to ili ne, trebamo ući u taj voz sa vremenom, pratiti tu lokomotivu, inače ćemo nestati”, poručuje naš višestruko nagrađivani glumac.

“Navikli smo da sve bude džaba”

No, čini se da mnogima kada je u pitanju kultura i umjetnost nije stalo da uđemo u ‘voz sa vremenom’, kao ni da koristimo dostignuća iz ovih polja u promovisanju zemlje. Ukaj smatra da nedostak novca nije glavni uzrok tome.

Cannes: Zlatna palma filmu Rubena Östlunda, na njemu radila i ekipa iz Sarajeva

“Mi smo navikli da nam sve bude džaba. Niko neće pokrenuti inicijativu da sam negdje ode jer stvarno smatra da je to što donosi dobro. Mi smo toliko personificirali vlast kao lošu da se za svaki potez koji preuzmemo pitamo na kraju – da li će ovo biti korumpirano ili neće. Tek na dodjeli nagrada sam saznao da je Obala Art Centar koproducent filma koji je dobitnik Zlatne palme”, navodi Ukaj.

Zanimljivo, za uspjeh koproducenata Mire Purivatre i Jovan Marjanović saznao je tek u razgovoru sa nagrađenim rediteljem, upravo dok mu je Ruben Östlund pričao o svojoj ljubavi prema Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!