UKC Tuzla još traži rješenja za goruće probleme: Jesu li, makar, na pomolu?

Vijesti 30. jul 202421:11 0 komentara
N1

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine krajem maja je donio presudu u vezi sa rješavanjem spora između Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona o privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla. Presudom je, između ostalog, donesena odluka da se osnivači UKC-a moraju upisati u sudski registar i da za to imaju rok od šest mjeseci. Skupština TK na današnjoj sjednici traži rješenje.

Presuda ulazi u treći mjesec od odluke Ustavnog suda, a još nije implementirana. Radna grupa zahtjevala je sastanak sa Federalnom vladom, ali odgovor nije došao tvrdi direktor UKC-a koji je na sjednici kantonalne skupštine uputio incijativu da se to ubrza. Poslanici jednoglasno prihvatili.

“Trebamo ići u korist kantona bez obzira koja je vladajuća stranka na vlasti. Ovo je kantonalnu ustanova za koju se najviše izdvaja od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, sakupljaju se razni prihodi, itd. Shodno učešću, Federacija će svakako imati svoje predstavnike”, naveo je direktor UKC-a i kantonalni poslanik, Šekib Umihanić.

“Za provođenje odluka Ustavnog suda je zadužen premijer FBiH. Očeklujemo da dva premijera sjednu, naprave protokol, kako bismo ovu stvar riješili, kako bi se napravio ugovor u kojem će se, pored Skupštine TK koja je jedini osnivač, upisati i Parlament FBiH”, naglasio je predsjedavajući Skupštine TK, Žarko Vujović.

Upravni odbor trebaju činiti dva člana koja imenuje TK, dva Federacija i tri iz reda uposlenika. Federalna vlada ima volju da ovo riješi, smatraju iz opozicije.

“Vlada FBiH je ispoštovala i drugu i treću tranšu bez obzira što nisu imenovani. Zašto? Da bi sačuvala opstojnost UKC-a. To pokazuje namjeru Vlade FBiH da brine o UKC-u bez obzira šta radila Skupština TK i to pokazuje da bismo imali dobrog partnera da riješimo probleme UKC-a”, rekao je Dževad Hadžić (SDP).

Kantonalni premijer tvrdi da Kantonalno i federalno ministarstvo zdravstva imaju komunikaciju te je jedna forma prijedloga implementacije presude došla na adresu Vlade TK.

Jedan od gorućih problema je i taj što UKC još nije nabavaio aparat za radioterapiju. Novi tender je u toku, ponude se otvaraju 21. avgusta.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!