Ukidanje akciza bez njih nemoguće: “SNSD je pod velikim pritiskom”

Vijesti 14. mar 202217:48 > 21:09 0 komentara
N1

Usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije moguće bez SNSD-a. Kako kaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović, pitanje je da li će glasati za ovaj zakon jer ga je predložila opozicija. Pozvao ih je da ipak to učine zbog dobrobiti građana koji već plaćaju visoke cijene za pojedine proizvode na tržištu.

“Moguća su dva scenarija. Jedan da usvoje u ovom domu ova dva zakona. SNSD je sada pod velikim pritiskom. Pitanje je šta je za njih korisnije – da obore zakone koje je predložila opozicija i jedna i druga. Mislim da je za SNSD vrlo bitno ko je predložio, nemaju tu vrstu širine. Drugi scenario je da se možda zakon i ne nađe na sjednici Doma naroda. Potpuno je jasno da javnost manje zna, ali ja znam, da je SNSD tražio 15 dana da se ovaj zakon ne stavlja na dnevni red”, rekao je Šarović za N1.

“Zakon se mora usvojiti za pet dana”

Komentirajući Dodikovu izjavu kako je potrebno da zakon o PDV-u prvo ide u NSRS pa u PSBiH, kazao je da je to kupovina vremena.

“Smišljaju šta će da rade. Ukoliko bi išli sa stopom od 0 posto, što je sjajno, samo što se nisu sjetili toga prije nekoliko sedmica, morali bi glasaju protiv ili ne stave na dnevni red naš prijedlog na Dom naroda. Ali, onda je gubljenje vremena, za dva, tri mjeseca i onda ne bi imalo smisla. Ovaj zakon se mora usvojiti za maksimalno za pet dana”, rekao je Šarović.

U srijedu hitna sjednica Doma naroda PSBiH o ukidanju akciza

Pozvao je SNSD da glasaju za zakon i “podijele radost što je od koristi za javnost”. Najavio je nove pakate izmjena zakona.

Ukoliko se zakoni usvoje i u domu naroda, na potezu je UIO koja mora donijeti provedbeni akt i uskladiti sistem PDV-a. Za ovo i sve druge radnje bi, kako je rekao Šarović, a prema informacijama koje su poslanicima rečene u Predstavničkom domu PSBiH, trebalo dvije-tri sedmice, ukoliko bi se izvršio pritisak da se sve ubrza zbog hitnosti situacije.

“Nema razloga da se bilo šta čeka”, naglasio je.

“Novac vratiti stanovništvu”

Šarović je istakao kako u budžetu ima novca dovoljno jer upravo država na ovim poskupljenjima zarađuje više od planiranog.

“Ne trebamo brinuti da neće biti novca. Tražimo da se vrati stanovništvu, pogotovo onima kojima je najpotrebnije”, kazao je.

Prema riječima Šarovića, u Predstavničkom domu PSBiH ubrzo bi se trebalo raspravljati i o tome gdje je završio novac koji se prikuplja od akciza na gorivo namijenjen za gradnju autoputeva.

“Postojale su političke snage koje su se protivile uvođenju akciza, prediskazali smo šta će se desiti. Prava analiza nije urađena i neophodno je da se rasprava otvori u PSBiH o tome .Mislim da će se to uskoro desiti. Ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti da u zadnje dvije godine u RS nije izgrađen ni kilometar autoputa, u FBiH nešto je rađeno, ali daleko od prikupljenih sredstava. Riječ je o više stotina miliona KM na mjesečnom niovu”, rekao ja Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!