Ukinuta oslobađajuća presuda krim tehničarima PU Banjaluka: Ponavlja se suđenje u slučaju “David Dragičević”

Vijesti 25. jan 202416:48 2 komentara
N1

Okružni sud u Banjaluci po drugi put je ukinuo oslobađajuću presudu kriminalističkim tehničarima PU Banjaluka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju pokojnog Davida Dragičevića, i predmet vratio na ponovno suđenje Osnovnom sudu u Banjaluci.

Presuda je ukinuta nakon što je sud uvažio žalbu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, koja je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Marijancu i Bošnjaku na teret stavlja da su u otpad bacili gaće – bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s tijela Davida Dragičevića i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale. To su, kako se navodi u optužnici, učinili u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje eventualnih bioloških tragova.

Marijanac i Bošnjak su i u januaru 2022. oslobođeni krivice po istoj optužnici. Nakon žalbenog postupka Okružni sud Banjaluka je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na novo suđenje banjalučkom Osnovnom sudu. U ponovljenom postupku ponovo su, u nedostatku dokaza, oslobođeni krivice.

U ranijim presudama sudija Radmila Medaković je navela da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice. Pojasnila je da je zadatak suda bio da taj konkretni predmet izvuče iz konteksta cjelokupnog događaja, te da sudi isključo po navodima iz predmetne optužnice. Tada je navela da uopšte nisu ispunjena zakonska obilježja bića krivičnog djela koje je krim tehničarima stavljeno na teret. Tu se, prije svega, misli na umišljaj, što je bitno obilježje krivičnog djela, piše ATV.

Podsjećamo, David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni, a istragu je u aprilu 2021. godine preuzelo Tužilaštvo BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare