Ukinuta presuda od šest mjeseci bivšem ministru Sadiku Ahmetoviću

Vijesti 22. okt 202113:46 2 komentara
N1

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti u Vijeću ministara Sadik Ahmetović osuđen na šestomjesečni zatvor i naložilo mu novo suđenje zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, potvrdila je Srni njegova advokatica Senka Nožica.

U prvostepenoj presudi Ahmetoviću navedeno je da je potpisivanjem ugovora o djelu omogućio zaposlenom Adnanu Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi, čime je nanio štetu budžetu BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kada je bio ministar sigurnosti, to učinio kako bi Bektiću pribavio nezakonitu imovinsku korist.

Ahmetoviću je stavljeno na teret da je sa Bektićem potpisao četiri ugovora o djelu kako bi stvorio privid da obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i drugi poslovi iz nadležnosti Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču od 3.400 KM, čime je budžet BiH oštećen za 15.680 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare