Ulica Maršala Tita u Srebrenici postaje Ulica Republike Srpske, građani ogorčeni: “Ostao sam bez riječi”

Vijesti 15. apr 202421:32 0 komentara

Neposredno pred izvršenje genocida u Srebrenici osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić na snimku u kojem je i reditelj i glavni glumac traži da se skine naziv ulice partizanskog heroja Reufa Selmanagića Crnog. Skoro 30 godina kasnije, nešto slično se dešava i maršalu.

Glavna ulica u Srebrenici neće više nositi naziv Maršala Tita. Od danas je ovo ulica Republike Srpske, a tim imenom bit će nazvan i glavni trg. Gradski park sada nosi naziv majora Koste Todorovića. Ukinuti su i nazivi ulica koji su nosili imena po partizanskim jedinicima, kao i po poznatom antifašisti Selmanagiću Crnom.

”Ratni zločinac Ratko Mladić pri ulasku u Srebrenicu tražio je od svojih vojnika da sklone naziv ulice Reufa Selmanagića Crnog, partizana iz Drugog svjetskog rata oni su to potom i učinili. U poslijeratnom periodu vraćen je ovaj naziv, a na današnjoj sjednici Skupštine odlučeno je da ova tabla ponovno bude uklonjena”.

Član komisije koja je predložila zamjenu naziva svih ovih ulica smatra da ovaj partizanski heroj nema nikakve veze sa Srebrenicom. Jasno poručuje da nijedna ulica ne treba nositi naziv po Josipu Brozu Tito.

Momčilo Cvjetinović, zamjenik načelnika Općine Srebrenica:

”I sad bi to trebalo biti u Srebrenici? Zašto bi to trebalo biti u Srebrenici ako ne baštinimo te vrijednosti… ako su to bile vrijednosti”.

Većina građana o tome ne želi govoriti. Oni koji su stali pred kameru osuđuju današnje odluke Skupštine Srebrenica.

”Gospode Bože ne mogu da vjerujem. Ostao sam bez riječi. Negativno. Ta ulica se tako zove otkako znam za sebe 63 godine”.

”Mi znamo stare nazive i tako ostaje dok je svijeta i vijeka. Tako će se zvati uvijek”.

Na sjednici je bilo burno. Zastupnici iz reda bošnjačkog naroda tražili su da se promjene naziva ulica povuku s dnevnog reda.

Almir Dudić, Moja adresa Srebrenica:

”Ja vas pozivam i pozivam da se ove tačke skinu s dnevnog reda. Da se pauza napravi. Da se pokuša sjesti i dogovoriti bez nametanja”.

Do toga nije došlo. Bošnjački zastupnici potom su napustili sjednicu, a odluka je donesena jednoglasno sa 14 glasova ZA. Načelnik Grujičić stajališta je da je promjena naziva ulica bila nužna.

Mladen Grujičić, načelnik Općine Srebrenica:

‘Ovo nisu nametnuti naziva nego su proistekli iz predloga. Ono kome se nameće je srpski narod u cijeloj BiH i Republici Srpskoj”.

Almir Dudić, Moja adresa Srebrenica:

”Ovo je završna faza genocida, ista politika koja je vođena 90ih i poslijeratnih godina kada nisu bili Bošnjaci ovdje. Dakle, ovo je jasna poruka da Bošnjaci nisu poželjni i da sve što podsjeća na Bošnjake i antifašizam ukida se i uvode se novi termini koji su fašistički”.

A sluha nije bilo ni za inicijativu mladih SDP-a. Njihov prijedlog pod nazivom ”Ulice za mir”, nije dobio podršku.

Ahmo Mehmedović, SDP:

”Mi bi tako imali šansu da pošaljemo pozitivnu sliku iz Srebrenice i da tražimo pomoć da se te ulice i parkovi rekonstruišu, urede, da djeca koja idu park imaju trotoar kojim mogu doći, da park bude uređen, da dobije igraonu itd”.

Sve na polju infrastrukture ostaje isto samo su nazivi promijenjeni, dok se međuetnička tenzija raspiruje. Skupštinska većina poslala je i pismo Generalnoj skupštini UN-a, sve zbog najavljene Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Glavna poruka je da se srpske žrtve obezvređuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!