Umjesto 10.000 maraka mladi dobijaju 4.800, najavljuju proteste

Vijesti 08. jan 202419:49 2 komentara
N1

Više od hiljadu mladih u Kantonu Sarajevo dobit će subvenciju od 4.800 KM za kupovinu stana. Mnogo njih je nezadovoljno visinom ovog iznosa jer su očekivali najmanje po 10 hiljada KM. 5,5 miliona KM predviđeno je za ovu subvenciju, a da bi se zahtjev mladih ispunio potrebno je izdvojiti dodatnih osam miliona maraka.

San o vlastitom stanu u kojem će živjeti sa svojim djetetom ostvarila je Delila Herac. Iza nje su stresovi vezani za traženje stana te proces odobravanja kredita. Uslijedio je novi. Od Vlade KS dobit će subvenciju u iznosu od 4.800 KM. Očekivala je značajno više.

“To je pomoć koja znači… da sigurno godinu dana mogu mirno da spavam kako ću vraćati kredit koji dugujem banci”, kaže Delila Herac.

Cijene stanova su rekordne, a visina subvencije najniža je u posljednjih pet godina, ističu mladi. Podsjećaju na obećanje premijera UK-a iz oktobra prošle godine:

“Razmotrit ćemo opciju povećanja pojedinačne subvencije koja je do sada iznosila 10 hiljada KM”.

“Objavili ste konačnu listu 27.12.2023. i znali ste da će biti ovaj iznos od 4.800 i niste rekli ni dali poruku ‘borit ćemo se vidjet ćemo relalans’. Zato smo ljuti, jer nismo imali priliku da se borimo za svoja prava, a imamo ih”, poručuje Herac.

Zbog toga su se okupili i organizirano izražavaju svoje nezadovoljstvo. S druge strane resorni ministar smatra da se u javnosti na pogrešan način tumači tekst Javnog poziva u kojem je jasno naznačeno da će iznos subvencije biti do 12 hiljada KM u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

“Smatram da je ovim jasno kazano koji iznosi i kako su planirani. Stojim iza toga da kriteriji nisu bili dobri i da za bilo koju vrstu podrške našim građanima, zaista moraju biti bolji. Ne prihvatam zamku koja je očigledna politička manipulacija određenih struktura niti želim biti dio prepucavanja saopštenjima i istupima u medijima”.

Bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Bečarević, koji je kreirao javni poziv, kaže da novac za veći iznos subvencija postoji, te da je samo stvar dobre volje i raspodjele.

“Vlada KS je detaljno bila upoznata da će nedostajati novca i sada sve bacati na politički teren pokazuje svo neiskustvo resornog ministra, jer sa ovim nema veze politika već (ne)sposobnost da ispunite jednostavno obećanje dato mladima”, kaže Bečarević.

Stotine mladih računalo je na veći iznos. Sutra se najavljuje sastanak sa premijerom na kojem mladi očekuju da postignu dogovor o dodjeli po 12 hiljada KM.

“Smatramo da ne bi trebalo ići ispod iznosa koji je išao proteklih godina. Nikada nismo mogli pomisliti da će biti samo 4.800. To nije dovoljno za renoviranje stanova, prozora, kupatila, kuhinje… a na šta su mladi računali pri kupovini stanova“, ističe Alma Mečević.

Najavljuju i proteste. U četvrtak u 12 sati, kažu, stotine mladih doći će ispred Vlade KS i tražiti izdvajanje značajnijih sredstava. Odlučili su da ostanu u BiH, a sada ih, poručuju, vlast obeshrabruje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare