Umjesto Hastahane: Mandić Centralnoj banci BiH ponudio novu lokaciju za zgradu

Vijesti 30. mar 202110:19 2 komentara
N1

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ponudio je Centralnoj banci Bosne i Hercegovine novu lokaciju za izgradnju zgrade za koju je planirano da se napravi na lokaciji parka Hastahana.

U pismu koje je poslao Centralnoj banci Bosne i Hercegovine Mandić je predložio da nova lokacija zgrade bude u blizni Avaza Twist Towera. Mandić je napomenuo da je planirana izgradnja zgrade na lokalitetu Hastahane izazvala brojne kontroverze i negodovanje građana.

Sa ciljem iznalaženja najboljeg rješenja za "slučaj Hastahana", danas sam uputio Guverneru Centralne banke BiH pismo…

Posted by Srđan Mandić on Monday, March 29, 2021

“Siguran sam da nije potrebno posebno elaborisati i ići u detalje kolike kontroverze u javnosti izaziva najavljena izgradnja objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahana. Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su u pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođenja cijelog projekta od strane prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Opštinskog Vijeća Opštine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke. Za takvo stanje nemam osnova, a ni namjeru, prozivati Vas i Vaše saradnike.

Ne znam da li vam je poznato kako i na koji način su organizovane i vođene javne rasprave, te donošene odluke o izmjenama i prilagođavanjima regulacionih planova. To je rađeno u atmosferi koja je daleko od slobodne i demokratske. Građanke i građani, stanovnici MZ Marijin Dvor, kao i rukovodstvo Savjeta MZ, tvrde i iznose dokaze da su bili podvrgnuti snažnim pritiscima, zastrašivanju i otvorenim prijetnjama. Pored toga, odluke Opštinskog vijeća su donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu ‘trgovinu uticajem’. Za ovo što pišem postoji čitav niz pisanih i usmenih svjedočanstava, audio i video zapisa, te zahtjeva građana da im se pomogne. Ishod ovakvih aktivnosti prethodne administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana. Umjesto da preko svojih vijećnika upravljaju i odlučuju o njegovoj konačnoj namjeni, oni s pravom osjećaju da im je dio javnog prostora naprosto otet”, naveo je Mandić.

Mandić je istaknuo kako u slučaju planirane izgrdanje objekta Centralne banke BiH na lokalitetu Hastahane izostali široki konsenzus, otvorene javne rasprave i podrška građana.

“Zadovoljstvo mi je da Vam sada i zvanično mogu ponuditi opciju za koju sam siguran da predstavlja kompromisno rješenje ovog slučaja, koje će imati kako političku, tako i podršku šire javnosti. Naime, na prijedlog i uz asistenciju Premijera Kantona Sarajevo, gospodina Edina Forte, želim vam ponuditi adekvatnu zamjensku lokaciju.

Lokacija se nalazi u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower. Lokacija obuhvata parcele označene kao k.č.231/10, k.č. 231/11, k.č. 243/4 i k.č. 144/1 k.o. Sarajevo VII, sa upisanim posjednicima Centrotrans autotransportno i turističko preduzeće i Stambeno preduzeće Sarajevo, novi premjer, što po starom premjeru odgovara parcelama označenim kao k.č. 3288, k.č. 3289, k.č. 3287 iz zk.ul. broj 1124 k.o. Sarajevo LIV, državno vlasništvo, sa upisanim pravom raspolaganja u korist KJKP Gras sa 1/1.

Ukupna površina parcele je cca 2505 m2, definisana je kao zona ‘D’, i predviđena je za izgradnju poslovnih objekata, spratnosti P+6. Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije za Vas adekvatna, spremni smo vam ponuditi i neke druge opcije”, naveo je Mandić.

Mandić je napomenuo kako je prednost nove lokacije u tome što ni na koji način ne ugrožava interese stanovnika Općine Centar.

“Pored toga što se nalazi na svega nekoliko stotina metara udaljenosti od postojeće lokacije i uz dionicu prve transverzale, ova lokacija ima čitav niz dodatnih prednosti: u dijelu je grada koji, zbog blizine državnih institucija, ambasada i ostalih neophodnih pratećih sadržaja, u potpunosti ispunjava sve zahtjeve – komunikacione, bezbjedonosne, ali i urbanističke. Pored toga, ovom prilikom želim vam dati garancije da ćemo u najbržem mogućem roku i po ubrzanoj proceduri, obezbijediti svu neophodnu dokumentaciju i saglasnosti za građenje objekta. Takođe, spremni smo iz opštinskog budžeta finansirati korekciju postojećeg ili izradu novog arhitektonskog idejnog rješenja. Ubijeđen sam da ovaj prijedlog predstavlja više od kompromisa. Na ovaj način, potpuno transparentno, poštujući volju građana, pokazaćemo i drugim nivoima vlasti, da je moguć novi način saradnje, onakav kakav naši sugrađani, ali i sve građanke i građani Bosne i Hercegovine konačno i zaslužuju”, naveo je Mandić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare