Umjesto prijema za zvaničnike: Vrhbosanska nadbiskupija donirala 2000 obroka

Vijesti 24. dec 202219:57 3 komentara

Od zajedničkog okupljanja, druženja, duhovnih poruka, do lijepih jela. Sve to čini period blagdana. Vjernici katolici iščekuju dolazak Božića. Večeras je Badnje veče kada se vjernici pobožno prisjećaju Isusovog rođenja.

“Dolaze nam prijatelji i sve to traje do Nove godine. Veselimo se uvijek jer se okupimo, ne viđamo se sa nekim ljudima, pogotovo što je bila i korona. Nastojimo da provedemo ove dane zajedno i uveselimo jedni drugima vrijeme”, ispričala je za N1.

Radost dolaska Božića primjetna u brojnim domaćinstvima. Porodica Martinović u svakom trenu nastoji osvijestiti značaj zajedništva. U tome učestvuju i najmlađi. Svako na svoj način.

”Kitimo jelku… To mi je najdraže… Mama pravi kolače…Ja pomažem”, ispričali su najmlađi gostujući u programu N1.

Badnji dan je prilika i za duhovne poruke. U vrijeme tehnologije, materijalizma i ljudske otuđenosti, poručuje majka Helena, svima je potreban trenutak ličnog preispitivanja.

”Učimo djecu da trebamo brinuti jedni o drugima da se osvijestimo kroz molitvu, da nekako ta dobrostivost u nama dođe do izražaja… da se preispitamo u ovo vrijeme koliko smo dobri i koliko brinemo jedni za druge”, istakla je Martinović u našem studiju, gostujući sa svojom petočlanom porodicom.

Božić u domu Martinovića: Posljednji put nam je došlo blizu 200 prijatelja

“Učite poniznost”

Da nedovoljno brinemo pokazuje broj siromašnih i gladnih. Taj broj je proporcionalan broju egoističnih, samo materijalnom posvećenih ljudi.

“Potreba da te drugi uzvisuju – to je bolesno. To kvari međuljudske odnose. Zato treba učiti poniznosti, a ne poniznosti što se bojiš nego jer želiš učiniti drugome dobro”, apel je fra Mire Babića.

Poruke poniznosti i milosrđa istakao je i nadbiskup vrhbosanski Vukšić. Odnos prema najsiromašnijima je trenutak, kaže, kada katolici pokazuju stepen svoje vjere.

“Kad god sa svojim potrebama kucaju na naša vrata i pomognemo koliko možemo primili smo također Isusa i njemu pomogli. To je Isusov nauk”, naglasio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

“Inicijativa kao putokaz”

Zbog toga je Vrhbosanska nadbiskupija povodom Božića, umjesto prijema za zvaničnike, donirala dvije hiljade obroka javnim kuhinjama.

“Primjetno je da su naši ljudi u svome dostojanstveni. Kako u toj svojoj muci čuvaju svoj ponos. Nerado se obraćaju za pomoć iako im je doista potrebna. Ova inicijativa nadbiskupa je putokaz i za ostale u kojem bi smjeru trebali ići”, istakao je Dražen Kustura iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Putokaz koji vjernicima katoličke vjeroispovijesti nalaže da budu solidarni, puni dobrostivosti i empatije. Jedan takav primjer viđen u Rijeci gdje su najmlađi pjevali za bolesne građane.

Blizina sa drugima, poručeno je, najbolje se dokazuje djelima milosrđa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare