UN u rezoluciji traži da se Rusije smjesta povuče iz Ukrajine, BiH glasala „za“

Vijesti 23. feb 202322:56 1 komentar
Reuters/ Mike Segar

Generalna skupština UN je u četvrtak uveče, uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, rezolucijom zatražila povlačenje ruskih trupa "smjesta", pozivajući na "pravedan i trajan" mir. Rezolucija je dobila 141 glas "Za", sedam "Protiv" (Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 zemlje su bile uzdržane, uključujući Kinu i Indiju. Bosna i Hercegovina, ali i Srbija, su bile među zemljama koje su podržale rezoluciju.

Ukrajina i njeni saveznici su se nadali da će rezolucija večeras dobiti bar 143 glasa, kao u oktobru 2022. godine, kada je donijeta rezolucija kojom je osuđena ruska aneksija istoka Ukrajine.

Kao i prethodne rezolucije koje su sve neobavezujuće, i večeras donijeta potvrđuje „posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine“ i „zahtijeva da Rusija smjesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine“.

Za godinu dana ne bi trebalo da se sastanemo da bismo obilježili drugu godišnjicu ovog besmislenog agresorskog rata“, rekao je prije glasanja japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, nadajući se „samitu za mir“ 2024. godine.

Ali „Rusija ne pokazuje želju za mirom… Ona ne poznaje mir osim tišine mrtvih i ruševina“, upozorila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona drugog dana debata u Generalnoj skupštini.

„Rusija pokušava da ubijedi neke od vas da će njeni pokušaji da poremete svjetski poredak i nametne poredak zasnovan na sili, ići u njihovu korist. To je iluzija“, dodala je ona i pozvala da se glasa za rezoluciju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u srijedu da nikada „u novijoj historiji granica između dobra i zla nije bila tako jasna“.

„Jedna zemlja jednostavno želi da preživi. Druga želi da ubija i uništava“, rekao je Kuleba pozivajući na solidarnost međunarodne zajednice.

Kina koja je, kao i Indija, uglavnom bila uzdržana u glasanjima UN o Ukrajini, a i večeras je bilo tako, obećala je da će ove sedmice objaviti „političko rešenje“ rata u Ukrajini, čije je elemente predstavila Kijevu i Moskvi.

„Ratovi nemaju pobjednika“, rekao je zamjenik ambasadora Kine u UN, Dai Bing.

„Godinu dana od početka ukrajinske krize, činjenice dokazuju da slanje oružja neće donijeti mir“, ocijenio je on i pozvao Kijev i Moskvu „da nastave dijalog što je prije moguće“.

Analitičar Ričard Gauen iz Međunarodne krizne grupe je rekao da te rezolucije imaju prije svega simbolički značaj, a večeras donijeta rezolucija će naglasiti dosadašnju izolaciju Moskve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare