Uništavanje rijeke Une se nastavlja: Upaljen je alarm, rješenje traže i vlasti BiH

VIDEO 29. jul 202422:14 0 komentara

Uništavanje jedne od najljepših rijeka Jugoistočne Evrope, Une, se nastavlja. Gradnja mini hidroelektrane u mjestu Donje Suvaje, koje pripada hrvatskoj opštini Gračac, alarmirala je mještane i ekološke aktiviste da protestuju i spriječe dalje devastiranje životne sredine. Tvrde da se radi o ilegalnoj gradnji, bez procjene uticaja na životnu sredinu, koja prijeti da ugrozi rijeku Unu, Unsko-sanski kanton, ali i čitavu BiH. Rješenja traže i vlasti BiH.

Jovo, mještanin:

“Vidite li šta je ovo? Ne postoji niko na ovom svijetu ko ovo može vratiti u prethodno stanje”. 

Za manje od mjesec dana od početka radova, srušeno je između 20 i 30 stabala kojima se mogla pohvaliti desna obala Une. Prizori su tužni, a posljedice se već naziru. Osim zamućene rijeke, lokalno stanovništvo izloženo je i prekidu vodosnabdijevanja. A, to je samo početak.

Jovo, mještanin:

“Dođe neko i rovi ti po dvorištima, prekine ti vodu. Pa, evo, tek prekjuče, kad je bio neki građevinski inspektor, jedan čovjek je dobio vodu”. 

Tačka na gradnju, a time i devastiranje životne sredine, ono je na čemu insistiraju i mještani i aktivisti, koji su zbog namjere hrvatskih vlasti, dva puta organizovali proteste. Da sve ovo uzima maha svjedoči i oštećeni put koji vodi do izvora Une. Radovi se izvode i oko jedne privatne kuće.

“Svako zdravog razuma, ko dođe ovdje i uvidi ovaj vid devastacije, u odnosu na ove prirodne ljepote, shvati da je ovo neprihvatljivo”, kazala je jedna mještanka.

Osim što početku radova, kako tvrde okupljeni, nije prethodila procjena uticaja na životnu sredinu, nadležnima Hrvatske na teret stavljaju i nelegalnu gradnju.

Vladimir Topić, Centar za zaštitu životne sredine:

“Ovaj projekat koji se trenutno dešava na izvorištu rijeke Une jeste nelegalan, zato što se dovodi u pitanje osnovanost građevinske dozvole i dovodi se u pitanje i participacija čitavog građanstva, koji ne žele taj objekat na svojoj rijeci i u svojoj sredini”.

Bh. aktivistima podršku pružaju i pojedine kolege iz susjedne države. Ako gradnja ne bude zaustavljena, posljedice bi mogle da budu katastrofalne. To najbolje ilustruje činjenica da na samo oko tri kilometra, riječnog toka, od ovog mjesta, Una teče u pograničnom dijelu između BiH i Hrvatske, gdje počinje Nacionalni park „Una“.

Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka “Una”:

“Od Martin Broda, do Uneskovih slapova, koji su zaštićeni, potom, Štrbačkog buka, Kulen Vakufa, do samog Bihaća, pa i Bosanske Krupe. Usudio bih se reći i do Bosanskog Novog. Indikativno je da nam se Trgovska gora nalazi kod Bosanskog Novog, da tu imamo odlagalište radioaktivnog otpada, da već vodimo jednu borbu reagionalnog formata”.

SOT: Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća:

“Ono što smo mi odmah pokrenuli, u saradnji sa resornim ministarstvom USK, Nacionalnim parkom „Una“, jeste da smo uputili dopise prema nadležnim institucijama vlasti RH. Svakako da se to odražava na biodiverzitet i ekosistem rijeke Une i to je nešto što nećemo dozvoliti”. 

Zašto je u procesu odlučivanja o nečemu što se tiče i druge države, Hrvatska isključila BiH, utvrđuju i vlasti BiH. Pitanja smo uputili i mi, ali smo za odgovore, do danas, ostali uskraćeni“.

Nasiha Pozder, ministar turizma i okoliša FBiH:

“Mi smo odmah po saznanjima, prema informacijama, proslijedili iste prema resornom državnom ministarstvu, a oni putem ministarstva spoljnih poslova prema Republici Hrvatskoj. Sad smo u procesu pribavljanja stvarnih, konkretnih, informacija”.

Do tada, borci za životnu sredinu i svoje domove, najavljuju još okupljanja, u nadi da će njihov glas nadjačati zvuke mašina koje prijete da zauvijek promijene njihove živote.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!