United Grupa: Dokazat ćemo neosnovanost prijava koje razmatra Konkurencijsko

Vijesti 12. aug 202112:46 > 13:47
United Group

Pojedini portali u Bosni i Hercegovini i Srbiji su prenijeli vijest o pokrenutim postupcima protiv United Grupe pred Konkurencijskim vijećem Bosne i Hercegovine zbog navodnih "medijskih kartela", a po prijavama konkurenta Telekom Srbija. Tim povodom oglasila se United Grupa saopćenjem u kojem navode da u potpunosti posluju po zakonu te da će sarađivati sa nadležnim organima u BiH.

“Iako neprijatno iznenađena činjenicom da Konkurencijsko vijeće nije odlučilo da očigledno neosnovane prijave u potpunosti odbaci i odbije da doprinosi pokušajima maltretmana nezavisnih medija, United Grupa podsjeća javnost da u potpunosti posluje u skladu sa zakonskim okvirom u svim državama u kojima je prisutna i sarađivat će sa nadležnim državnim organima radi potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja. Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine redovno postupa po prijavama trećih lica radi utvrđivanja činjeničnog stanja i samo pokretanje istrage predstavlja rutinski postupak.

United Grupa može potvrditi da su entiteti u okviru United Grupe primili dva zaključka o pokretanju postupka ispitivanja povrede konkurencije vezano za emitovanje određenih međunarodnih programskih sadržaja. Predmetni postupci tiču se sporazuma između entiteta u okviru United Grupe i CNN-a kojim je uspostavljena saradnja između CNN-a i N1, najkredibilnijeg informativnog medija u regiji, zasnovana prije osam godina, te saradnja u pogledu produkcije dijela sadržaja koji se emituje na kanalu Nova BH po licenci Newsmax.

Naši korisnici sami mogu prosuditi da li u Bosni i Hercegovini (ili Srbiji) N1 i Newsmax posjeduju monopol i značajnu tržišnu moć ili značajniji problem u tom pogledu predstavljaju neki drugi entiteti. Sporazumi o saradnji, razmjeni snimljenih materijala i emisija, te koprodukciji programa svakodnevni su u medijskom poslovanju TV stanica širom Evrope i svijeta, a o neutemeljenosti pokrenutog postupka dovoljno govori činjenica kako je Telekom Srbija subjekt koji je inicirao pokretanje postupka uspostavio sličnu saradnju sa Euronews u i pokrenuo TV kanal (doduše, protivno srpskim propisima o javnom informisanju, prema kome preduzeća u državnom vlasništvu ne mogu biti izdavači medija), te da redovno ističe brojnost ekskluzivnih sadržaja na svojim kanalima, uključujući filmske, serijske, informativne ili sportske sadržaje”, navodi se u saopćenju.

Također, iz United Grupe ističu da je javnost je odranije obaviještena o strateškim planovima Telekoma Srbija o onemogućavanju finansiranja medija United Grupe, namjeri da Telekom Srbija ostane jedini isporučilac sadržaja sa mogućnošću stvaranja novih kanala, te namjeri potpune dominacije sadržaja Telekom Srbija u odnosu na United Media kanale.

“Ova prijava Telekoma Srbija još jedan je od dokaza da čine sve u svakoj od zemalja u kojima posluju da pokušaju da nanesu štetu ugledu United Grupe.

Javnost bi trebalo da ima u vidu da su žalbe u konkretnim postupcima podnijete od strane privrednih subjekata koji nemaju nikakvog legitimnog interesa za učešće u postupku, niti su oštećeni navedenim ugovornim odnosima, bez dostavljanja bilo kakvih materijalnih dokaza za neutemeljene tvrdnje, te protiv kojih Konkurencijsko Vijeće Bosne i Hercegovine paralelno vodi nekoliko postupaka za ispitivanje stvarnih i konkretnih povreda konkurencije, uključujući u pogledu nezakonitih akvizicija kablovskih operatera kojima je uspostavljen stvarni monopol u telekomunikacijama na teritoriji Republike Srpske; nezakonitog emitovanja utakmica fudbalske Premijer lige BiH; diskriminacije operatera u Bosni i Hercegovini u pogledu distribucije kanala Arena Sport i RTS; zloupotrebe dominantnog položaja u vezi sa prekomjernim i diskriminatornim cijenama koje operateri u okviru Mtel grupe naplaćuju korisnicima”, istaknuto je u saopćenju.

Dodaju da United Grupa vjeruje da čitaoci i korisnici medija u okviru United Grupe sami najbolje mogu prosuditi koji entiteti u regijise zalažu za slobodu štampe i medijski pluralizam, nepristrasnost, pravovremenost i tačnost informacija, odnosno komercijalno poslovanje i pravo na različito mišljenje.

“Svakodnevna praksa dovoljno pokazuje da li je kartelizacija medijskog tržišta putem CNN i Newsmax suština problema sa medijskim slobodama i evropskim vrijednostima u Bosni i Hercegovini i regiji. United Grupa poštuje Zakon koji je napisan po standardima Evropske Unije i o toku postupka koji vodi Konkurencijsko Vijeće BiH izvještavat će Evropsku komisiju, EBRD, kao i sve ambasadore EU”, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad