UNRS: Kazniti ne samo napadače, nego i inspiratore nasilja

Vijesti 19. mar 202312:56 0 komentara
N1

Udruženje novinara Republike Srpske, povodom nasilja proisteklog iz govora mržnje prema drugima i drugačijima, osuđuje nasilje svake vrste i traži od nadležnih organa potpunu zaštitu svakog građanina ili gosta Banje Luke i Republike Srpske, pri uživanju svojih ustavom zagarantovanih prava i obaveza.

“Pravo na sigurnost i mirno okupljanje su temeljne vrijednosti Republike Srpske i one ne mogu nikom biti uskraćene bez obzira na rasu, vjeru, naciju, političko ili seksualno opredjeljenje.” poručili su iz udruženja.

“Kao primjer dobre prakse ističemo i pohvaljujemo rad MUP RS pri otkrivanju odgovornog za oštećenja na vozilima novinara A. Trifunovića i N. Morače. Samo ovakvo djelovanje ovlaštenih lica, otkrivanje i kažnjavanje nasilja, može demantovati da se radilo o organizovanom progonu novinara zbog njihovog rada. U ovom slučaju radilo se o aktu pojedinca, što je izrazito važan i pozitivan podatak za novinarsku zajednicu.

Od MUP RS tražimo da dobar posao ponovi i u slučaju sinoćnjeg incidenta, kada su aktivisti BH povorke ponosa napadnuti od strane veće i organizovane grupe huligana. Neposredne izvršioce i nalogodavce procesuirati i predati sudskim organima. To je najmanje što policija može da uradi, nakon što je sinoć propustila da očuva javni red i mir. Bez obzira, ili baš zato, što je skup zabranjen.

Naročito je hitno da policija obavijesti javnost vezano za tvrdnje da su, neposredno prije huligana, na lice mjesta došli njihovi pripadnici; te da nisu učinili dovoljno da se nasilni napad na mirne građane prekine i počinioci liše slobode.

Dužnost UNRS je da ukaže i na zloupotrebljavanje borbe za prava seksualnih manjina. Događaj koji se trebao održati, održavan je prethodnih godina bez ikakvih incidenata i veće pažnje javnosti. Iz toga je potpuno jasno da su, ne samo političari i suprotstavljene grupacije nevladinih organizacija, nego prije svega neprofesionalni mediji, krivi za eskalaciju sukoba do nasilja.

Na prvom mjestu redakcija portala Žurnal.info, koja je objavila lažnu vijest i na to upozorena. Tamo se bez ikakvog razloga pominje naše udruženje i naš predsjednik, uz klevetanje i uvrede. Novinarka Žana Gauk nije konsultovala drugu stranu, te su njena redakcija i ona, klasičan primjer neprofesionalizma i politički obojenog izvještavanja. Pozivamo sudske organe da istraže njihovu ulogu u incidentu, o kojem su namjerno objavili lažnu vijest. Ta vijest i dalje nije povučena i pored javnog demantija predsjednika UNRS.

Posebno osuđujemo svaku vrstu nasilja nad novinarima. Ipak, u ovom slučaju je za profesionalnu novinarsku zajednicu neprihvatljiva i pojava dvostrukog titulisanja. Česta je pojava da se neki pojedinci (sinoć novinarka Vanja Stokić) istovremeno predstavljaju kao organizatori događaja i/ili učesnici programa, što piše u promotivnom materijalu, da bi se nakon incidenta identifikovali kao novinari poslati na radni zadatak, te bili napadnuti na svom radnom mjestu. Sa takvom praksom treba prestati i biti, ili ne biti novinar.

UNRS zahtijeva od nadležnih da svakome ko po zakonom utvrđenim okolnostima najavi skup, omogući da taj skup i održi, a predstavnike nevladinih organizacija i medije, da ne koriste osjetljiv položaj manjina za svoje lične i promocije svojih politika. Očekujemo da se događaj ponovi mirno i na zadovoljstvo učesnika, kao i svih prethodnih godina do sada. Dužnost nadležnih organa Republike Srpske i Banje Luke je da to omoguće.” naovi se u saopštenju Udruženja novinara RS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!