UO KCUS zasjeda ove sedmice: Očekuje se smjena Izetbegović, dr Pilav se spominje kao potencijalni nasljednik

Vijesti 24. okt 202309:55 0 komentara
N1 BiH

Hoće li smjena generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebije Izetbegović, doći na dnevni red sjednice novog Upravnog odbora, ove sedmice? Nije potvrđeno, no, ako smjena bude izglasana prije kraja njenog mandata, biće to kraj jedne "ere", nakon gotovo osam godina mandata.

O imenu njenog potencijalnog nasljednika, spekuliše se odavno. No, posljednjih dana, u kontekstu imenovanja za vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, u javnosti cirkuliše ime primarijusa Alena Pilava, doktora medicinskih nauka, te priznatog stručnjaka iz oblasti torakalne hirurgije. Njegova biografija svjedoči da se radi o vrhunskom hirurgu, koji iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo, te koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura i izvršio ogroman broj najtežih operativnih zahvata.

Na KCUS-u je zaposlen od 1992. godine, kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici ove ustanove, pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu, uz paralelan angažman u Armiji RBiH. Osim toga, doktor Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu. Vrhunski je hirurg koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata.

Međutim, njegova impozantna biografija ne završava tu.

Istaknuti je član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Veoma blisku suradnju ima s torakalnim hirurzima regije i Evrope, posebno s kolegama iz Slovenije, s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća.

Takođe, aktuelni je član Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, te nekadašnji član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant, dr Pilav zalaže se glasno i samim tim, jedan je od najaktivnijih lobista u tom pravcu. U prvom redu, jer bi pristupanje ovom programu pacijentima omogućilo dobijanje organa neophodnih za pobjedu nad teškom bolešću i bolji kvalitet života. Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje zvanično pismo namjere za priključenje Eurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja.

Podsjećamo, o predstojećoj sjednici novoimenovanog Upravnog odbora na KCUS-u, jedan od članova, Dragan Stevanović, za N1 kaže da su se na konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora dogovorili da će tokom ove sedmice biti druga sjednica na čijem bi stolu bilo više tema, između ostalog i raspisani konkurs za generalnog direktora Kliničkog centra.

“Po Poslovniku je određeno da se poziv, dnevni red i materijali moraju dostaviti članovima Upravnog odbora tri dana prije održavanja sjednice, po svemu sudeći sjednica, ako će biti u ovoj sedmici, mogla bi biti najranije u petak, ako ne, onda početkom sljedeće sedmice. Koje teme će predsjednik UO (Benjamin Kulovac) predložiti za ovu aktuelnu sjednicu ja ne znam, tako da ne mogu reći da li će na ovoj narednoj sjednici biti i pitanje eventualnog opoziva generalne direktorice, odnosno razrješenja. Ono što sigurno znam, što je jedino izvjesno je da moj kolega i ja, kao predstavnici Skupštine, odnosno Vlade KS, po Zaključku Vlade, to pitanje moramo delegirati na sjednicu UO”, kaže Stevanović.

Očekuje da će većina članova prihvatiti da se pitanje razrješenja generalnog direktora, zbog neispunjavanja formalnih uslova, konačno dodđe na dnevni red, što je prethodni Upravni odbor uporno odbijao da uradi.

Podsjećamo da je Vlada FBiH početkom ovog mjeseca imenovala novi Upravni odbor, ali i Nadzorni odbor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!