Predsjedavajući Upravnog odbora UIO tvrdi da je RS dobila više novca

Vijesti 04. sep 202315:05 0 komentara
N1

Upravni Odbor Uprave za indirektno oporezivanje dobio je novog predsjedavajućeg, a usvojena je i odluka o poravnanju.

Privremeni koeficijenti su za Republiku Srpsku 34,44, za FBiH 62,01, te za Brčko Distrikt 3,55%. Polugodišnje poravnanje ide u prilog Republici Srpskoj.

Novi predsjedavajući Upravnog odbora je aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić. Kaže da je politikanstvo nedopustivo u brojkama koje godinama radi odjeljenje za Makroekonomsku analizu UO UIO.

U tome ne vidim ništa sporno. Neko pokušava da šteti jednom entitetu kroz politički stav. U ovom slučaju RS. Da tačno je, RS će po današnjim koeficijentima prihodovati nešto više, oko 1%. Usvojena je i Odluka o poravnanju, te će priliv u budžet RS po toj odluci biti veći za oko 14.5 miliona KM. Ovi koeficijenti predstavljaju stvar ekonomske aktivnosti. Nepravedno je za sada bilo da su te uplate bile po nižim koeficijentima jer nismo imali ministra finansija BiH“, rekao je on.

Osudio je sve one koji od poravnanja prave političku priču.

Nadalje, usvojen je i Pravilnik po kojem će se provesti odluka o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. A o raspodjeli novca od putarina, još će se razgovarati. Blizu 220 miliona KM od putarina neraspoređeno je.

Došlo je do razmimoilaženja kako da se raspodijeli novac. Kolega Toni Kraljević brani svoju poziciju. Ako se ne možemo dogovoriti o krajnjim koeficijentima, hajde da novac stavimo u funkciju, a da kasnije o koeficijentima razgovaramo“, ističe Amidžić.

Inače ministar Federacije BiH ranije je kao član UO UIO BiH iskoristio pravo veta zbog čega RS nije dobila više od 80 miliona KM.

Finansijska šteta za RS do kraja godine bi bila velika da nije izvršeno poravnanje koeficijenata, ranije je govorila ministrica finansija RS Zora Vidović.

“Mene malo vrijeđaju zlonamjerni komentari nekih, ne nije to politika, to je struka”, odgovorio je Amidžić na pojedine navode da je raspodjela na štetu FBiH.

Za ideje članstva u BRICS-u kaže: “Svako udruženje koje ekonomski raste je dobra stvar, ne samo kad je u pitanju Briks”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!