Uoči odluke Stojanovića: Sankcije ili “gutanje žabe”?

Vijesti 01. apr 202318:34 1 komentar
F.Z./N1

Da li će Igor Stojanović potpredsjednik Federacije BiH dati sagalasnost za izbor nove federalne vlade biće poznato u ponedjeljak. Njegov zahtjev da se razmisli o spornim imenima, niko od lidera SDP-a NES-a i HDZ-a, čini se nije ozbiljno prihvatio.

Za ponedjeljak je najavljena i sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj bi se moglo otvoriti i pitanje odgovornosti izabranih pojedinaca koje su, kako je danas najavio Vojin Mijatović, dejlovali mimo stranke.

Igor Stojanović odlučio je šutiti do ponedjeljka, tada će donijeti odluku da li dati svoj potpis na prijedlog novih federalnih ministra na čelu sa Nerminom Nikšićem, ili ipak ne. Na njegov poziv liderima SDP-a, NES-a i HDZ-a da još jednom razmisle o spornim imenima, odgovorio je Nermin Nikšić podužim statusom na Facebook u kojem je kazao da je SDP otvorena stranka za različita mišljenja, ali i da on provodi odluke koje je donijela većina u SDP-u. Stav organa stranke mora poštovati.

Ubrzo nakon toga uslijedilo je saopštenje banjalučkog, pa sarajevskog kantonalnog odbora koji su podržali Nermina Nikšića i formiranje federalne vlasti, a sve je kulminiralo današnjom izjavom potpredsjednika stranke Vojina Mijatovića koji je u razgovoru za Raport kazao kako će se u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva SDP-a tražiti sankcije za one koje krše odluke stranke.

“Očekujem da vidimo da li je neko od imenovanih pojedinaca SDP BiH djelovao mimo odluka organa SDP BiH i ukoliko jeste, tražićemo sankcije. Bez dileme očekujem da će i dva potpredsjednika dati saglasnost i da ćemo u roku imati novu Vladu FBiH”, rekao je Mijatović.

Ko djeluje mimo stranke, Mijatović je u telefonskom razgovoru tek kratko kazao da ćemo dobiti saopštenje nakon sjednice Predsjedništva SDP-a u ponedjeljak.

Lider partnerskog NiP-a, Elmedin Konaković s druge strane ne dvoji, Stojanović je izašao van svojih ustavnih okvira

“Ako Stojanović blokira imenovanje federalne Vlade, onda smo potpuno izgubili argumentaciju za koju kritikujemo Lendu. Ako on provjerava i vrši konsultacije i na kraju da saglasnost, mislim da tamo ima dobrih prijedloga. Onda to Lendo ne može zaustaviti, mislim da Stojanović neće zaustaviti imenovanje Vlade jer bi to bio veliki problem za cijeli proces na svim nivoima vlasti”, rekao je Konaković.

Potpredsjednik FBiH koji je član SDP-a i dolazi iz srpskog naroda odbio je podsjetimo dati saglasnost za novu Vladu FBiH zbog tri imena, Almina Hopovca iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja a koja nije potvrđena, Anela Kljake iz NES-a, za kojeg postoji sumnja da je počinio izborne krađe, ali i ime Sanje Vlaisavljević kao kandidatkinje HDZ-a BiH, koja je ovdašnjoj javnosti poznata po radikalnim izjavama u vezi Sarajeva.

U razgovoru za N1 Stojanović je ranije kazao kako postoje velika neslaganja unutar SDP-a oko kadrova

“Sporan je cijeli proces. Koji su to kriteriji, kako dođemo do imena i na koji način? To je nešto protiv čega sam se borio još od Vlade ‘Trojke’, ako se sjećate Klub zastupnika SDP-a je imao drugi prijedlog za imena. Tada sam nagovijestio ovu borbu unutar SDP-a, i ona sada dolazi do kulminacije jer pričamo o mnogo većem nivou u odnosu na kantonalnu vladu“, rekao je Stojanović.

Enver Kazaz komentira kako s ljudske strane Stojanovića treba shvatiti jer su pojedini ponuđeni kadrovi i za Vladu FBiH zaista loša rješenja, ali profesionalno nije u pravu. Osim ako u međuvremenu nadležne službe poput CIK-a ili pravosudnih organa ne utvrde da se zaista radi o nepodobnim kandidatima

“I tu je gdin Stojanović bio u pravu. Ali on treba da zna, da on daje saglasnost, on ne bira kandidate. I vidio sam da i Lendo i Stojanović pokušavaju utjecati na izbor kandidata, a to je prekoračenje njihovih ovlasti. Oni ne mogu davati saglasnoti na kandidate, već na kompletnu vladu” rekao je politički analitičar, Enver Kazaz.

No nije samo ime novih ministara sporno, mnogo “žaba” kako bi rekao Elmedin Konaković progutano je da bi bila formirana vlast na držvnom nivou.

Posjetićemo samo na Marina Vukoju čiji je izbor za sudiju Ustavnog suda BiH stopiran zbog negodovanja nekoliko članova Predsjedništva SDP-a. Smatrali su da Vukoja zbog svoje bliskosti sa HDZ-om ali i činjenice da nema niti jednog radnog dana iskustva u pravosuđu ne može biti kredibilan partner
Da li su i oni prekršili većinski stav organa stranke, da li će morati progutati žabu, biće poznato u ponedjeljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare