Uposleni u obrazovanju BPK koji imaju djecu s teškoćama imaju pravo na pola radnog vremena

Vijesti 15. feb 202414:00 0 komentara
Fena

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Adisa Alikadić-Herić i predsjednica Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja Nirzama Džemidžić potpisale su izmjene i dopune granskog kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja na području tog kantona.

Izmjene se odnose na član Kolektivnog ugovora koji definiše prava uposlenih u obrazovanju odnosno roditelja/staratelja djeteta s težim smetnjama u razvoju.

“Radnik, roditelj/staratelj djeteta s težim smetnjama u razvoju odnosno djeteta s teškoćama, ima pravo da radi polovinu radnog vremena, a da sva prava iz radnog odnosa ostvaruje u stopostotnom procentu. Prava po ovom osnovu mogu ostvariti samohrani roditelji ili roditelji-staratelji djece, pod uslovom da su oba roditelja zaposlena te da dijete nije smješteno u ustanove socijalno-zdravstvenog zbrinjavanja, što se dokazuje nalazom, ocjenom i mišljenjem Instituta za medicinsko vještačenje, a starosna dob djeteteta nije uslov za ostvarivanje prava”, pojasnila je ministrica Alikadić-Herić.

Ona je podsjetila da su ista prava definisana i kolektivnim ugovorom za uposlene u osnovnom obrazovanju na području BPK Goražde koji je potpisan u decembru prošle godine.

Po riječima resorne ministrice, ovim činom BPK Goražde postao je drugi kanton u FBiH nakon Kantona Sarajevo u kojem je priznat ovaj obim prava. Resorno ministarstvo u kontinuitetu provodi aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje uslova rada u obrazovanju na prostoru kantona.

“Ovo je još jedna potvrda dobre volje resorne ministrice i kantonalnog ministarstva u nastojanju da proširi obim naših prava. Izuzetno nam je bio bitan ovaj član kolektivnog ugovora zato što u svm srednjim školama imamo potrebu za korištenjem ovog prava. Istovremeno, iskazujemo zadovoljstvo i povećanjem osnovice za sve uposlene u BPK od januara ove godine, i nadamo se da ćemo u narednom periodu pratiti ostale kantone”, kazala je predsjednica KO Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Nirzama Džemidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!