Upoznajte bosanski “mali raj”

Vijesti 19. sep 202321:12 0 komentara
N1

Duga je lista turističkih destinacija u Bosne i Hercegovine koje su razlog posjete i domaćih i stranih turista. Rekordnom turističkom sezonom sa više od 137 hiljada posjetilaca, može se pohvaliti i Bihać, a mjesto koje je, između ostalih, tome doprinijelo je Ripač, nadomak grada na Uni.

Preko rijeke i u šumu. Nije Hemingvej, ali priča o mjestu Ripač, nadomak Bihaća, baš tako može početi. Smješten u blizini rijeke Une, svojim šumama, šarolikim pejzažima i vodenim tokovima, mami posjetioce, a one koje su već upoznali ovo mjesto, motiviše na povratak. Rado mu se vraća i Aldin Felić, koji je iz rodnog Bihaća prije pet godina otišao u Njemačku.

“Ima ovdje mnogo lijepih stvari da se vidi. Prva i broj 1 je naša lijepa rijeka Una. Imamo Japodske otoke, imamo svašta”, priča Felić.

Iako je početak sunčanog i lijepog dana prekinuo vjetar i kiša, to nije spriječilo putnike namjernike da uživaju u ovom “malom raju”.

Svesti Ripač na tri opisne riječi bilo bi malo. Međutim, spoj prirode, kulture i istorije njegov je najveći adut. Osim toga, Unini slapovi, stvaraju obrise ljudskog postojanja na ovom području, koji datiraju iz vremena Rimskog carstva.

Upravo, ostaci sojenica prema tvrdnjama mještana, ali i arheoloških nalaza, svjedoče o prvim naseobinama, a samim tim i bogatoj i viševjekovnoj istoriji ovog mjesta.

Otud i Sojenička ulica, u kojoj je, između ostalog, smješten restoran, u kojem i domaći i strani posjetioci mogu iskusiti bogatu gastronomsku kuhinju ovog kraja. “Lignje imamo što ih nema Dalmacija”, ponosno kaže njegov domaćin.

“Turiste dočekamo, ugostimo, ispratimo na lijep način. (To znači da se ovdje može živjeti od turizma?) Može i to dobro”, ističe Kadić, vlasnik restorana.

Tokom srednjeg vijeka, Ripač je bio pod vlašću različitih vladara i kulturnih uticaja, koji je, samim tim, utkan i na ovdašnjoj arhitekturi. Tome svjedoči stara džamija iz osmanskog perioda, koja se nalazi u neposrednoj blizini slapova i doslovno se diže iz pepela, s obzirom na to da je u Drugom svjetskom ratu zapaljena. Radi se na obnovi i drugih turističkih sadržaja.

“Imamo u planu raditi sojeničko naselje jer je Ripač poznat i po tim sojenicama, odnosno, prvim stanovnicima koji su naseljavali ovu našu lokalnu zajednicu”, kaže Adil Mušeta, predsjednik MZ Ripač.

Cjelokupni doživljaj, uz jednočasovni obilazak, upotpunjuje čamac koji je na raspolaganju svima koji su došli u potragu za novim iskustvima. Una je idealno mjesto i za sportske aktivnosti, kao što su rafting, kanuing i ribolov. Uz Nacionalni park koji nosi njeno ime, ali i Plitvička jezera u blizini, ne čudi što grad Bihać završava turističku sezonu rekordnim posjetama.

“S današnjim danom ostvarili smo preko 137 hiljada posjeta. NP Una, volim reći da je to skup proizvoda izvrsnosti. Ono što je veoma bitno pojsetilačkoj zoni je Štrbački buk, istoimeni i najveći vodopad na rijeci Uni, 24 i po metra. Zatim druga, ali ne i manje vrijedna posjetilačka zona Martin brod, s Milančevim bukom koji je najveći, po površini, vodopad na rijeci Uni”, priča direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić.

I koji se već šest godina nalazi u procesu upisa u registar Svetske kulturne baštine pri UNESKO. No, osim bogatstva prirode, Bihać nudi bogate kulturno-sportske sadržaje i u samom gradskom jezgru. U gradskom parku, u okviru tradicionalne manifestacije “Na gelenderima 2023”, zašarenili su se i kišobrani, postavka koja je dobro poznata ovdašnjim građanima.

“Oživljavamo jednu davnu, prošlu priču, iz prošlosti naših roditelja, starijih generacija, koji su se, u ovim gelenderima, zabavljali, ašikovali, izlazili. Tako da smo ovu priču posvetili, prije svega, njima”, kaže Dijana Pečenković, TZ Bihać.

Iako ljetna turistička sezona završava, nije kraj, jer jesenja tek treba da počne. Stoga se i ovaj, kišoviti dan,kao uvertira, lijepo uklapa u program koji počinje 29. septembra, a trajaće do 3. oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!