Upozorenje arhitekte: Sve što je na Grbavici dograđeno sa ozbiljnijim zemljotresom će poletjeti

N1

Arhitekta Hasan Ćemalović govorio je o slučaju obrušavanja fasade u centru Sarajeva, kazavši da je to posljedica načina na koji danas razmišljamo.

“Tražiti i prebaciti situaciju na nejakoga, tj. građanina, da od njega ovisi da li će biti ta fasada ili neće. Imate danas upravitelje kojima su objektivno vezane i noge i ruke. Oni ne mogu jer nemaju uplata od stanara”, pojasnio je.

Navodi da niko neće da postavi pitanje kako je to uređeno u drugim državama.

“Nego sjede, skupe se oko stolova i iz džepova vade svoje misli. Treba otići i učiti kako gradovi održavaju svoje nekretnine. Nama ne treba dalje od Beča”, kazao je.

Šta ukoliko se desi jači zemljotres?

“Sve što je na Grbavici dograđeno sa ozbiljnijim zemljotresom će poletjeti. To vam argumentovano tvrdim”, istakao je.

Ispričao je da je prije rata rađeno istraživanje da bi se dodale etaže i ugradili liftovi u zgradama na Grbavici.

“Opšti zaključak je bio da se ništa nije smjelo dohvatiti jer te zgrade nisu građene prema seizmičkim propisima koji su tada bili aktuelni. To se gradilo od tog 4. sprata pa nagore, ali do tog 4. sprata ništa nije stabilno”, kazao je.

Prema njegovim riječima, najmanje štete bi bilo na novijim objektima koji su građeni osamdesetih godina – Alipašino polje, Dobrinja, Mojmilo, tj. u svim naseljima koja su izgrađena u vrijeme Olimpijade.

“Ne možete shvatiti kolika je šteta izgradnjom stambenih objekata napravljena u smislu standarda i kvaliteta prostora”, istakao je.

Govoreći o novogradnji, kazao je da bi ona trebala izdržati, ali da je problem što se danas statika oslanja na računarske kalkulacije koje ne moraju biti pouzdane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!