Upozorenje čitateljima: Zloupotrebe identiteta N1 portala za prodaju kreme za zglobove uz izmišljeni intervju s Nestorovićem

Vijesti 12. jan 202415:38 0 komentara
Reklama koristi vizual N1 (Screenshot)

Društvenim mrežama dijeli se link na stranicu koja izgledom podsjeća na portal N1 i na kojoj je tekst u formi intervjua s Branimirom Nestorovićem, ljekarom i političarem iz Srbije, u kojem se preporučuje krema Zgloflex. Tekst je objavljen pod naslovom ”Penzioneri u Bosni i Hercegovini su tretirani zavisničkim lijekovima! Već dugo vremena postoji prirodan i siguran proizvod za zglobove”, piše Raskrinkavanje.

U tekstu je Branimir Nestorović predstavljen kao ortopedski hirurg, tvorac implanta Coflex te osnivač firme koja je specijalizovana za “izum novih implanta za struk i kičmu”.

“Dr Branimir Nestorović je ortopedski hirurg, autor brojnih naučnih publikacija, tvorac svjetski poznatog implanta Coflex i osnivač firme Innospina, specijalizovane za izum novih implanta za struk i kičmu. ‘Penzioneri su postali topovsko meso za društvo da radi šta hoće. Uzmimo, na primer, kriminalni trik koji koriste ljekari širom svijeta. Ovaj trik je usmjeren na najranjiviji organ — zglobove, koji u određenoj mjeri pogađaju sve ljude starije od 40 godina kako stare. Kao traumahirurg i ortoped, više ne mogu da gledam patnje. (…) Ove godine više od 200 pacijenata koje sam upoznao izbjeglo je operaciju zglobova koristeći samo kremu Zgloflex , prema preporuci njihovog ljekara. Zgloflex krema obnavlja zglob nakon prvog korištenja, eliminiše bol zauvijek i u 9 od 10 slučajeva može se izbjeći operacija. Ali ljekari ga ne prepisuju niti se prodaje u apotekama. Uprkos pet godina istraživanja, postigli smo izvanredne rezultate..”

Na kraju teksta dostupan je obrazac za narudžbu Zgloflex kreme po “sniženoj” cijeni od 30 KM. Ispod teksta je dio s komentarima navodno zadovoljnih korisnika/ca tog preparata.

Screenshot

Doktor Branimir Nestorović specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije. Prije penzionisanja radio je kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bivši je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa koji je oformila Vlada Srbije. Na parlamentarnim izborima u Srbiji, koji su održani 17.12.2023. godine, Nestorović i njegova lista “Mi, glas iz naroda” prešli su izborni cenzus, a u Beogradu bi ova lista mogla biti odlučujuća kad je u pitanju formiranje vlasti na gradskom nivou.

Što se tiče analiziranog teksta, nekoliko detalja u njemu jasno ukazuju na to da je riječ o izmišljenom intervjuu.

“Na portalu N1 nije objavljen intervju s Nestorovićem u kojem on preporučuje Zgloflex. Iako je stranica s izmišljenim intervjuom napravljena da izgleda kao informativni portal, nijedan link na njoj nije moguće otvoriti; jedino što je moguće uraditi na stranici jeste popuniti formular za narudžbu Zgloflexa. Pretraga fotografije Branimira Nestorovića koja je korištena u analiziranom tekstu pokazuje da je ona dostupna u člancima brojnih medija već nekoliko godina”, navodi se u analizi Raskrinkavanja.

Komentari navodnih zadovoljnih korisnika/ca su zapravo izmišljeni. Ni u tom dijelu stranice ne postoje aktivni linkovi na korisnička imena niti postoji polje u koje je moguće unijeti komentar.

Pretraga nije dala rezultate koji bi potvrdili da je Nestorović ikada govorio o preparatu Zgloflex. Implant Coflex zaista postoji, i na zvaničnoj stranici koja ga proizvodi ne navodi se da je njegov izumitelj Nestorović. Pretraga pokazuje da je izumitelj tog proizvoda Jacques Samani, ortopedski hirurg. Internet-pretraga ne pokazuje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je Zgloflex ispitivan u naučnim studijama i da je potvrđena njegova efikasnost.

“S obzirom na navedeno, izmišljeni intervju s Branimirom Nestorovićem, objavljen na stranici napravljenoj da izgleda kao informativni portal, a zapravo služi samo za narudžbu preparata Zgloflex, ocjenjujemo kao lažnu vijest”, zaključuju iz Raskrinkavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!